Peste 18 la suta din cazurile inregistrate la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg sunt contestatii facute de cetateni romani, impotriva solutiilor date de instantele nationale. Concret, la CEDO sunt inregistrate 9245 de cere
Peste 18 la suta din cazurile inregistrate la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg sunt contestatii facute de cetateni romani, impotriva solutiilor date de instantele nationale. Concret, la CEDO sunt inregistrate 9245 de cereri impotriva Romaniei, 6000 dintre acestea fiind deja alocate completelor de judecata. Pana in iunie 2006, au fost comunicate Agentului Guvernamental (avocatul statului roman in fata CEDO) 160 de cauze in care trebuie formulate apararile. CEDO a condamnat Romania, pana in iunie 2006, la plata a 4.382.570 de euro, 153.655 de dolari si 424.101 de franci francezi. Potrivit unei note transmise de catre Agentul Guvernamental Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), din cazuistica recenta comunicata de CEDO rezulta ca sunt noi serii de cauze repetitive. De la inceputul anului, CEDO a dat zece hotarari privind Romania, prin care s-au acordat despagubiri de 160.800 de euro. De altfel, s-a remarcat o crestere a numarului cererilor in care este invocata incalcarea articolului 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (referitor la interdictia torturii si a tratamentelor inumane si degradante) si chiar a articolului 2 (privind la dreptul la viata). Pe de alta parte, Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca in 23 mai 2006, CEDO a pronuntat o hotarare de condamnare in cauza Carstea si Grecu impotriva Romaniei, constatand incalcarea articolului 6 si 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care garanteaza dreptul la un proces echitabil, intr-un termen rezonabil. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.