Deputatii au adoptat, ieri, pe articole, Legea Camerelor de Comert si Industrie din Romania, dand vot favorabil articolului prin care Oficiul Registrului Comertului trece din subordinea Ministerului Justitiei in administrarea Camerelor de Comert. La
Deputatii au adoptat, ieri, pe articole, Legea Camerelor de Comert si Industrie din Romania, dand vot favorabil articolului prin care Oficiul Registrului Comertului trece din subordinea Ministerului Justitiei in administrarea Camerelor de Comert. La dezbaterile asupra proiectului de lege, PNL, UDMR si PRM au sustinut trecerea Registrului la Camerele de Comert, in timp ce PSD, PD si PC au fost de parere ca acestea trebuie sa ramana in subordinea Ministerului Justitiei. Cele mai controversate articole din lege au fost 4 si 59, care, in esenta, prevedeau trecerea la Camerele de Comert a Registrului Comertului, respectiv a patrimoniului acestuia incepand cu data de 1 ianuarie 2007.
Valoarea patrimoniului actual al Registrului, gestionat in prezent de Ministerul Justitiei, evaluata la aproximativ 10 milioane de euro, precum si profitul estimat la 15 milioane euro in 2003-2005, au fost cauza disputelor aprinse intre grupurile parlamentare cu privire la entitatea care ar trebui sa administreze Registrul. In cadrul dezbaterilor pe aceasta tema, deputatul PNL Horatiu Buzatu a militat pentru trecerea Oficiului la Camerele de Comert, sustinand ca o asemenea masura nu inseamna a face un cadou Camerelor, ci a le restitui un bun care le apartinea de drept.
Desi legea a fost indelung dezbatuta atat de plenul Camerei, cat si de Comisiile juridica si de industrie, fiind anterior retrimisa la comisii tot datorita dezacordului politic asupra celor doua puncte sensibile, si in sedinta de ieri au fost facute propuneri de retrimitere la comisii. Democratul Augustin Zegrean a solicitat retrimiterea la comisii a legii in ansamblul ei, pe cand deputatul PC Petru Calian a cerut retrimiterea doar a celor doua articole care au facut obiectul disputei. El a argumentat ca textul actual al legii nu reglementeaza modul in care patrimoniul Registrului trece, de la Ministerul Justitiei, in zona privata a Camerelor de Comert. Ambele propuneri insa au cazut la vot. In cele din urma, deputatii au adoptat ca modalitatea de preluare a patrimoniului Ofi-ciului Registrului Comertului de catre Camerele de Comert sa fie reglementata, ulterior, prin lege, dar nu mai devre-me de data de 1 ianuarie
2007. (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.