A facut valva cazul medicului de la Witting care, la 73 de ani, neincumetandu-se sa mai manuiasca, pe bune, bisturiul, mima operatiile pe care ar fi trebuit sa le faca pacientilor. Care pacienti nu prea isi dadeau seama cum se puteau da pe mana unui
A facut valva cazul medicului de la Witting care, la 73 de ani, neincumetandu-se sa mai manuiasca, pe bune, bisturiul, mima operatiile pe care ar fi trebuit sa le faca pacientilor. Care pacienti nu prea isi dadeau seama cum se puteau da pe mana unui om trecut bine de tot de varsta pensionarii. Dar asta e treaba lor. Unii dintre ei au reclamat ca dupa operatie n-au vazut mai bine si singura explicatie care sta in picioare este ca domnul doctor doar s-a prefacut ca ii opereaza. In loc sa zica mersi ca in felul acesta macar nu le-a facut rau, pacientii s-au dus cu jalba-n protap pe la ziare care, bineinteles ca au luat foc punand cazul pe prima pagina inainte sa fi avut vreo confirmare a realitatii faptelor. Dar si asta e treaba ziaristilor.
Mie mi-a placut un lucru: valoarea emblematica a acestui procedeu: medicul care se preface ca opereaza. Si cred ca pentru Romania se potriveste ca o manusa. Pentru ca numai noi avem guverne care se fac ca guverneaza, neavand alta grija decat sa se mentina la putere; ministrii care se prefac ca administreaza domeniile de care raspund, cand ei, de fapt, nu fac altceva decat sa-si aranjeze ponturi prin care sa-si mareasca averea; in Romania avem un Parlament care mimeaza ca da legi, plin de parlamentari care mimeaza votul cand nu-l incredinteaza nepoatelor; in Romania presedintele declara razboi coruptilor si sta la masa cu suspecti de coruptie sau de imbogatire frauduloasa; in Romania politicienii mimeaza excelent devotamentul fata de poporul pe care-l reprezinta si fata de principiile politicii pe care o promoveaza, in timp ce in culise cad la pace cu adversarii pentru impartirea prazii din banul public; in Romania se mimeaza de 16 ani Reforma, si la prima incercare de a schimba ceva toata lumea striga ca din gura de sarpe ca se atenteaza la valorile perene ale natiei; in Romania toata lumea mimeaza dorinta fierbinte de a intra in Uniunea Europeana, in timp ce orice demers se loveste de lene, dezinteres, incompetenta, ridicate la rangul de indatoriri de serviciu.
Intr-o astfel de Romanie, doctorul cu pricina ar trebui proclamat erou. Mimarea sa macar nu face rau. In timp ce toate celelalte forme de parodiere a ceea ce ar trebui sa constituie o realitate dinamica nu fac altceva decat sa ne tina, pentru mult timp de acum incolo, la coada listei. Artisti in a mima, un singur lucru il realizam cu talent si cu autenticitate: furtul propriei caciuli!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.