Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, calculat in functie de standardele puterii de cumparare, s-a plasat anul trecut in Romania la 35% din media statelor Uniunii Europene, inaintea Bulgariei, Turciei si Macedoniei, potrivit biroului de stat
Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, calculat in functie de standardele puterii de cumparare, s-a plasat anul trecut in Romania la 35% din media statelor Uniunii Europene, inaintea Bulgariei, Turciei si Macedoniei, potrivit biroului de statistica al UE, Eurostat, transmite Mediafax. Liderul clasamentului a fost Luxemburg, cu un PIB pe locuitor de circa doua ori si jumatate peste media europeana, pe urmatoarele pozitii situandu-se Irlanda, care a devansat cresterea economica medie din UE cu 37%, Danemarca cu 24%, Olanda si Austria, cu cate 23%. Din grupul celor zece tari care au aderat la UE in mai 2004, Slovenia a inregistrat cele mai bune rezultate, cu un PIB pe cap de locuitor de 80% din media europeana, urmata de Cehia - 73% si Malta - 69%, in timp ce Letonia a avut cea mai slaba performanta, cu un nivel al PIB pe locuitor de 47% din media UE. Pe ultimele pozitii ale topului se regasesc Bulgaria, cu un avans de 32% din media UE, Turcia - 31% si Macedonia - 26%. Dintre tarile Asociatiei europene de liber schimb (EFTA), cresterea economica din Norvegia a depasit-o pe cea a UE cu 65%, iar cele din Elvetia si Islanda cu 28%, respectiv 26%. Pe langa membrii UE, Eurostat a inclus in top si statele care vor adera la grupare - Romania si Bulgaria, cele cu care UE a inceput negocierile - Croatia, Macedonia si Turcia si statele din EFTA. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.