O organizatie americana de aparare a libertatilor civile, ACLU, a dat in judecata Departamentul american al Apararii, pentru a primi acces la informatiile pe care administratia le-ar fi colectat despre militantii impotriva razboiului din Irak. Proces
O organizatie americana de aparare a libertatilor civile, ACLU, a dat in judecata Departamentul american al Apararii, pentru a primi acces la informatiile pe care administratia le-ar fi colectat despre militantii impotriva razboiului din Irak. Procesul, intentat in numele a 30 de organizatii civile, este prima incercare a organizatiei de a forta Pentagonul sa publice datele obtinute prin programul de monitorizare interna, noteaza Rompres. Conform ACLU, Pentagonul a monitorizat activitatea unor grupuri oponenti ai razboiului si a alcatuit liste de persoane pe care le considera o amenintare. De fapt, sesizeaza organizatia, aceste persoane nu fac altceva decat sa isi exercite dreptul la exprimare, garantat de Primul Amendament din Constitutie.ACLU afirma ca Departamentul Apararii a furnizat informatii despre subiectii monitorizarii si altor agentii guvernamentale, prin intermediul bazei de date Threat and Local Observation Notice (Talon). Aceeasi organizatie civica a contestat si ordinul presedintelui George W. Bush care a autorizat Agentia pentru Securitate Nationala (NSA) sa asculte convorbirile unor cetateni americani fara acordul Justitiei. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.