la jumatate de milion, in urma modificarilor numarul celor care contribuie ar putea ajunge la 1,5 milioane, potrivit estimarilor facute de specialistii Casei Nationale pentru Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS). Este important de mentionat ca a
la jumatate de milion, in urma modificarilor numarul celor care contribuie ar putea ajunge la 1,5 milioane, potrivit estimarilor facute de specialistii Casei Nationale pentru Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS). Este important de mentionat ca acest sistem nu va presupune contributii suplimentare ale salariatilor la fondurile de pensii. De fapt, statul se dispenseaza de o parte din cei 9% pe care ii strange de la fiecare contribuabil, iar banii trec in administrare privata. Conform ministrului muncii, Gheorghe Barbu, primele contributii se vor strange la mijlocul anului 2007 si vor creste anual cu 0,5 puncte procentuale, pana cand vor ajunge la o pondere de 6%.

Noua lege, nediscriminatorie in privinta investitiilor
Daca in fosta lege administratorii fondurilor private erau obligati ca structura investitiilor sa fie facuta in pondere de 70% pe piata romaneasca si 30% pe cea europeana, acum legea respecta cerintele comunitare privind libera circulatie a capitalurilor. Executivul a redus si cerintele de capital minim, de la 5 la 4 milioane de euro, care a fost apreciat ca suficient de ridicat pentru a oferi garantii de seriozitate. In plus, spun specialisti din Ministerul Muncii, trebuia realizata si o corelatie cu cerinta de capital din legea pensiilor facultative, de 1,5 milioane de euro.

4-6 fonduri administrate privat
Numarul fondurilor de pensii administrate privat nu poate fi inca estimat, dar experienta statelor care au demarat deja acest proces arata ca, dupa o perioada de inceput, piata se stabilizeaza la 4-6 fonduri.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.