Incepand cu mijlocul anului 2007, toate persoanele cu varsta mai mica de 35 de ani si care contribuie la sistemul public de pensii vor fi obligate sa-si aleaga si sa contribuie la un fond de pensie administrat privat. contributia obligatorie la siste
Incepand cu mijlocul anului 2007, toate persoanele cu varsta mai mica de 35 de ani si care contribuie la sistemul public de pensii vor fi obligate sa-si aleaga si sa contribuie la un fond de pensie administrat privat. contributia obligatorie la sistemul public de pensii. In acest sens, Guvernul a modificat Legea privind fondurile de pensii administrate privat. Pentru persoanele in varsta de pana la 45 de ani care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, contributia la un fond de pensii administrat privat ramane facultativa. "Primele contributii care se vor prelua din actualele contributii la sistemul public de pensii vor incepe, conform estimarilor, la mijlocul anului 2007. La inceput, din contributia la sistemul public de pensii achitata de fiecare angajat, 2% se va duce la fondurile de pensii administrate privat. An de an, aceste contributii vor creste cu 0,5 puncte procentuale pana cand se va ajunge la un procent de 6% din cele 9% cat plateste acum o persoana", a declarat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. El a precizat ca proiectul de lege propune redefinirea a noi limite si modalitati de investire a banilor, prin investirea si in titluri de stat emise de tarile membre ale comunitatii europene. Ministrul Muncii apreciaza ca pensiile facultative si cele administrate privat le vor permite viitorilor pensionari sa beneficieze de peste 80% din castigurile realizate in perioada in care lucrau. De asemenea, proiectul stabileste si o serie de garantii care trebuie sa fie luate pentru ca sistemul sa fie cat mai bun. "Printre aceste garantii, este si un fond de garantare pe care administratorii, prin contributie proprie trebuie sa-l creeze. Si mai exista o prevedere importanta, aceea ca valoarea finala care va reveni fiecarei persoane nu poate fi mai mica decat contributiile din intreaga perioada, diminuate doar cu eventuale comisioane de transfer sau de administrare", a mai precizat Barbu. Proiectul de lege pentru modificarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat va fi trimis spre dezbatere si adoptare Parlamentului. In Bulgaria, astfel de fonduri de pensii administrate privat functioneaza de 4 ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.