Institutul pentru Politici Publice a prezentat ieri un studiu - "Cum (isi) motiveaza absentele deputatii", in incercarea de a determina o mai eficienta activitate a parlamentarilor. Studiul releva nu doar dezinteresul celor alesi pentru lucrarile Leg
Institutul pentru Politici Publice a prezentat ieri un studiu - "Cum (isi) motiveaza absentele deputatii", in incercarea de a determina o mai eficienta activitate a parlamentarilor. Studiul releva nu doar dezinteresul celor alesi pentru lucrarile Legislativului, ci si lipsa lor de seriozitate in motivarea absentelor. IPP a folosit date privind prezenta furnizate de Camera Deputatilor in perioada noiembrie-decembrie 2005, solicitarile de informatii ale Institutului pentru 2006 fiind refuzate. De altfel, IPP a dat ieri in judecata Camera Deputatilor pentru acest refuz, invocand Legea accesului la informatii de interes public, a anuntat directorul institutiei, Violeta Bau. La prezentarea acestui studiu au fost invitati si deputati, insa acestia nu au venit.
Motivarea absentelor, o formalitate
Majoritatea absentelor sunt motivate printr-o simpla cerere, care adesea nu contine nici un fel de justificari, facuta catre liderul de grup parlamentar, care - la randul sau - o inmaneaza unuia dintre secretarii Biroului Permanent. "Niciodata domnul secretar Gheorghe Albu, din cunostintele noastre, nu a respins o solicitare de motivare a absentelor", dar listele pe baza carora a fost intocmit studiul se refera doar la lunile noiembrie-decembrie 2005, a declarat unul dintre autorii studiului Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru. Liderii grupurilor parlamentare, cei mai multi campioni la chiul, semneaza pentru propria cerere de motivare a absentei. Deputatii PSD au gasit una din cele mai simple modalitati: justificarea "in bloc" a unei liste de nume, fara precizarea vreunui motiv.
Deplasari la muntele Athos, la maraton, la tenis
Cei care se obosesc sa-si explice absentele invoca motive ce nu pot interfera, de fapt, cu activitatea parlamentara si care, uneori, pot starni rasul. De exemplu, Liana Dumitrescu, deputat din partea minoritatilor nationale, a cerut motivarea absentelor in perioada 14-18 noiembrie, ca urmare a unei deplasari in Macedonia, la Festivalul de Cantec pentru Copii, fostul secretar al Camerei Deputatilor, Victor Ponta, a solicitat motivarea absentelor pentru 19-27 noiembrie 2005, pentru a participa, la Beijing si Tianjin (China), la Conferinta Inaugurala a Tinerilor Lideri Politicieni din Asia si Europa. Alte justificari invocate de deputati: vizite la Muntele Athos, a IV-a editie a Campionatului Mondial de Maraton si Semimaraton a Parlamentarilor sau a XIII-a editie a Turneului European Interparlamentar de Tenis. Numerosi deputati invoca activitatile in teritoriu, desi exista un timp dedicat pentru acestea, si - de fapt - ei nu sunt nici in Parlament, nici in circumscriptii. In cifre, conform datelor prezentate de IPP, 28% dintre cererile de motivare a absentelor apartin membrilor Guvernului sau euroobservatorilor, motivati de drept, tot 28% se refera la deplasari in strainatate, 15% nu au motivatie explicita, noua la suta invoca activitatea in circumscriptie, iar 20% se incadreaza in alte tipuri de justificari - conferinte, simpozioane, seminarii, intalniri politice, concedii medicale, omisiunea semnarii listelor de prezenta sau absenta din sala in momentul apelului nominal, intalniri cu reprezentantii ministerelor si altele.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.