Autoritatile de la Bucuresti au ""pierdut"" peste 1.300 de copii romani adoptati de familii de straini in perioada 1997-2005 si acum fac demersuri pentru a da de urma lor. Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) da vina pentru aceasta situatie pe organiza
Autoritatile de la Bucuresti au ""pierdut"" peste 1.300 de copii romani adoptati de familii de straini in perioada 1997-2005 si acum fac demersuri pentru a da de urma lor. Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) da vina pentru aceasta situatie pe organizatiile private din tarile familiilor adoptive, deoarece nu au trimis nici un raport postadoptie.
SCANDAL. Aceste cifre ingrijoratoare au aparut in mijlocul unui schimb dur de replici pe marginea oportunitatii reluarii adoptiilor internationale. De cateva zile, baroneasa Emma Nicholson, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si ORA, pe de-o parte, si 33 de organizatii neguvernamentale, pe de alta parte, se cearta pe tema adoptiilor. Parlamentarul european si organismele romanesti denunta presiunile facute pentru reluarea adoptiilor internationale si cer organizatiilor sa lase Romania sa duca singura politica de adoptii. De cealalta parte, cele 33 de organizatii au publicat in Financial Times o scrisoare-protest in care sustin ca sistemul romanesc de protectie a copilului este plin de abuzuri, iar mii de copii abandonati sunt obligati sa traiasca in conditii mizere in centre denumite ""Guantanamo ale copiilor"".
CIFRE INGRIJORATOARE. In plin scandal, ORA dezvaluie ca statul roman nu mai are nici o veste despre 1.153 de copii infiati in perioada 1997-2001 si nici despre alti 175 a caror adoptie internationala a fost aprobata prin memorandum in perioada 2001-2003. Cei mai multi dintre acesti copii au fost luati de familii din Statele Unite. Organizatiile americane nu au prezentat nici o situatie despre 491 de minori, desi se obligasera sa informeze periodic. Italia si Grecia sunt alte state care nu au trimis autoritatilor romane nici un raport despre 175 si respectiv 151 de copii romani.
Pentru ca organizatiile private nu si-au respectat obligatiile, autoritatile de la Bucuresti s-au adresat celor din tarile in care au fost infiati minori romani, cerandu-le sa se implice in verificarea starii acelor copii. (Ana Ilie)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.