Ministrul Justitiei, Monica Macovei a transmis, ieri, Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului concluziile asupra raportului de activitate prezentat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Just
Ministrul Justitiei, Monica Macovei a transmis, ieri, Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului concluziile asupra raportului de activitate prezentat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In raportul la adresa activbitatii Ministerului Public sunt criticate gestionarea resurselor umane precum si relatia cu justitiabilii, Monica Macovei fiind de parere ca se impune o restructurare la nivelul Parchetului. Documentul, redactat de Ministerul Justitiei, este structurat pe patru capitole, care analizeaza responsabilitatile in domeniul politicilor penale, coordonarea activitatii parchetelor, utilizarea bugetelor si politica de resurse umane. Documentul a fost redactat pornind de la Raportul de bilant al Ministrului Public si tinand cont de informatiile din Raportul privind starea justitiei realizat de Consiliul Superior al Magistraturii, de rapoartele de inspectiei ale CSM si de date din rapoartele de bilant ale parchetelor de pe langa curtile de apel, precum si pe baza unor date suplimentare solicitate de ministrul Justitiei de la CSM si de la PICCJ. Potrivit Raportului, in activitatea ministerului Public s-au inregistrat mai multe disfunctionalitati legate in principal de modul de gestionare a resurselor umane. Raportul arata ca in unele parchete din tara schema de personal este prea mare pentru volumul mic de munca, iar in alte institutii situatia este exact invers, prea putini procurori pentru numarul mare de dosare aflate pe rol. O alta problema sesizata de ministru este aceea ca in sistemul operativ sunt prea putini anchetatori, cei mai multi dintre ei facand doar munca de birou.

Procurorul General - "un tehnician", din sistem
Raportul arata ca "au fost renovate sedii de parchete in care functioneaza un singur procuror si au fost incepute lucrari capitale tot la parchete unde isi desfasoara activitatea un singur anchetator.Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat ieri ca nu se simte vizat de raportul Ministerului Justitiei privind activitatea Parchetului General, dar "nimeni nu este de neinlocuit". El a precizat ca daca va fi schimbat va ramane in sistem, fiind "un tehnician". Pe de alta parte, a spus ca problemele semnalate in raportul Ministerului Justitiei, "converg" cu cele semnalate anterior de Parchetul General, referindu-se, in principal, la restructurarea unitatilor din teritoriu si desfiintarea unor structuri neoperative de la nivel central. "Sunt discutii serioase privind desfiintarea unor structuri neoperative, cum ar fi activitatea de inspectie, care acum este la Consiliul Superior al Magistraturii, sau componenta de resurse umane in care ar trebui incadrat personal specializat, altul decat procurori", a declarat Ilie Botos. El a recunoscut ca sunt multe de facut, iar acest lucru l-a spus inca de cand a fost numit in functie. "Activitatea mea a fost concentrata in 2005 pe zona structurarii si eficientizarii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pentru ca erau probleme legate de raporturi de tara pe combaterea criminalitatii organizate", a spus procurorul general, subliniind ca in 2006 trebuie continuata restructurarea din teritoriu. "Nimeni nu le poate face pe toate intr-un timp foarte scurt", a concluzionat Ilie Botos privind activitatea sa in functia de procuror general al Romaniei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.