Monica Macovei a sustinut in Parlament ca Ministerul Public trebuie restructurat. Ilie Botos este de acord. Ministrul justitiei nu pune, deocamdata, problema schimbarii procurorului general. Dar raportul din Parlament poate insemna pregatirea terenu

Monica Macovei a sustinut in Parlament ca Ministerul Public trebuie restructurat. Ilie Botos este de acord. Ministrul justitiei nu pune, deocamdata, problema schimbarii procurorului general. Dar raportul din Parlament poate insemna pregatirea terenului.

Ministerul Justitiei a dat publicitatii concluziile asupra raportului de activitate a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Nemultumirile Monicai Macovei fata de activitatea procurorilor se regasesc si in acest document, iar zvonul privind dorinta ministrului justitiei de a decapita conducerea Ministerului Public incepe sa capete contur. Chiar daca nu a spus-o niciodata franc, Monica Macovei nutreste, potrivit unor surse, speranta ca-l va putea “debarca” pe Ilie Botos din scaunul de procuror general al Romaniei. Concluziile au fost prezentate, ieri, Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului. Monica Macovei considera ca este evidenta nevoia de restructurare a Ministerului Public. Este vreo legatura intre aceasta afirmatie si dorinta ministrului de schimbare a procurorului general? Isi pregateste in acest fel Monica Macovei terenu l pentru o propunere adresata lui Traian Basescu de revocare a lui Botos din functie? Ramane de vazut.

Ca Monica Macovei vrea capul lui Ilie Botos nu mai este pentru nimeni din sistem un secret. Pe culoarele Parchetului General si ale Ministerului Justitiei, acest zvon circula de anul trecut si poate fi auzit pe la toate colturile. Cu toate acestea, ministrul s-a ferit s-o spuna vreodata verde-n fata. Chiar ieri, dupa publicarea concluziilor pe site-ul Ministerului Justitiei, a aparut informatia ca procurorul general al Romaniei va fi schimbat la propunerea Monicai Macovei. Ministerul Justitiei a infirmat-o oficial si categoric, spunand ca este falsa si ca nu este vorba decat despre un raport prezentat Parlamentului, potrivit legii, si nu despre o promovare sau o revocare din functie.

Convergente
Una dintre cele mai importante concluzii ale Ministerului Justitiei fata de raportul de activitate a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se refera la o “regandire a structurii Ministerului Public”. De asemenea, este “evidenta necesitatea de restructurare a Ministerului Public si de redistribuire a posturilor in functie de nevoile reale”. Aceasta concluzie a fost sustinuta, ieri, si de procurorul general Ilie Botos care a spus ca punctul de vedere al Ministerului Justitie converge cu evaluarea facuta de Ministerul Public.
Deci, Ilie Botos agreeaza propunerea Monicai Macovei si va pune umarul la restructurarea ministerului pe care il conduce.

Macovei nu vrea sa-l demita acum pe Botos

Procurorul general al Romaniei a fost numit in aceasta functie in anul 2003, in baza Legii 92/1992 privind organizarea judecatoreasca si are un mandat de patru ani. Deci, Ilie Botos isi inceteaza activitatea, de fapt si de drept, in august 2007. Aceasta este una dintre cele doua variante de schimbare a procurorului general. Cealalta, este ca ministrul justitiei sa ceara presedintelui Romaniei, dupa noua legislatie, revocarea sa din functie. Despre aceasta a doua varianta, Ministerul Justitiei nu a dorit sa vorbeasca, precizand ca, la acest moment, nu se poate discuta despre asa ceva. Avand in vedere ca Ilie Botos este la final de mandat, Monica Macovei poate profita de ocazie si poate cere revocarea sa. Mai sunt trei luni pana la urmatorul raport de tara. Ieri, purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei a replicat fata de stirea potrivit careia Monica Macovei il va schimba pe Ilie Botos: “Este falsa”.

'Este evidenta necesitatea reformarii managementului MP>>

“ Din raportul de bilant al MP lipseste o analiza sistematica a activitatii parchetelor subordonate, acesta concentrandu-se pe activitatea DIICOT si pe cea a celorlalte sectii din PICCJ. Chiar si acolo unde exista date statistice, raportul se limiteaza la simpla lor insiruire, fara a se realiza o interpretare critica. Aceste precizari sunt valabile si pentru majoritatea rapoartelor de bilant intocmite de Parchetele de pe langa Curtile de Apel. Din pacate, modalitatea de intocmire a rapoartelor de bilant nu s-a schimbat prea mult si ele nu constituie intr-o masura suficienta instrumente utile pentru identificarea problemelor reale si, implicit, gasirea remediilor. Speram ca acest nou format - in care au fost prezentate concluziile - sa determine pe viitor schimbarea formei si continutului rapoartelor anuale de activitate, in beneficiul activitatii parchetelor.
Exista carente serioase in ceea ce priveste managementul resurselor umane in cadrul Ministerului Public

Reluam in concluzii problema incarcaturii extrem de diferentiate intre parchete de diferite niveluri. Astfel, media anuala a rechizitoriilor intocmite per procuror inregistrate la parchetele de pe langa curtile de apel. Aceasta este de 1,73 (variind intre 0,25 la Suceava si 10,8 la Cluj).


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.