Economistul-sef al Fondului Monetar International, Raghuram Rajan, sustine ca scaderea recenta a pietelor de capital din tarile emergente nu semnaleaza, inca, o criza financiara la nivel mondial, dar ar putea crea probleme, daca se va prelungi, infor
Economistul-sef al Fondului Monetar International, Raghuram Rajan, sustine ca scaderea recenta a pietelor de capital din tarile emergente nu semnaleaza, inca, o criza financiara la nivel mondial, dar ar putea crea probleme, daca se va prelungi, informeaza Reuters. Oficialul FMI a precizat ca nu exista motive pentru care investitorii ar trebui sa se retraga de pe anumite piete, efectul observat in prezent fiind in general acela de atragere a investitorilor pe pietele din statele dezvoltate.
In acest context, tarile industrializate trebuie sa acorde mai multa atentie modului in care comunica politicile interne. Totodata, strategiile adoptate de acestea pot avea efecte semnificative asupra pietelor emergente. Analistii sunt ingrijorati de posibilitatea declansarii unei crize financiare pe aceste piete, asemanatoare crizei din Asia, din anul 1997, care a inceput in Thailanda si s-a extins in restul Asiei, Europa de Est si America Latina. Comentariile economistului-sef al FMI survin in contextul vanzarii masive de active detinute pe pietele emergente, investitorii preferand sa se retraga de pe pietele cu un grad ridicat de risc, pentru a investi in moneda americana si obligatiuni guvernamentale.
Rajan apreciaza ca tulburarile actuale sunt determinate, in principal, de majorarea ratelor dobanzilor in statele industrializate si de semnalele transmise de bancile centrale, privind noi scumpiri ale creditelor. In urma majorarii dobanzilor in tarile dezvoltate, pietele emergente devin mai putin atractive. Avansul dobanzilor pe pietele dezvoltate afecteaza, in primul rand, investitiile pe termen scurt. In prezent, impactul asupra creditelor pe termen lung pentru finantarea pietelor emergente a fost limitat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.