Deputatii au adoptat, pe articole, dupa mai bine de trei ore de dezbateri aprinse, proiectul legii Camerelor de Comert si Industrie din Romania, cel mai disputat articol, aprobat in final, fiind cel care stipuleaza trecerea Oficiului Registrului Come

Deputatii au adoptat, pe articole, dupa mai bine de trei ore de dezbateri aprinse, proiectul legii Camerelor de Comert si Industrie din Romania, cel mai disputat articol, aprobat in final, fiind cel care stipuleaza trecerea Oficiului Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in administrarea Camerelor de Comert.Votul final asupra proiectului de lege urmeaza sa fie dat in sedinta de plen de marti.

In cadrul dezbaterilor generale, dar si la votul pe articole, deputatii PNL, UDMR si PRM au sustinut trecerea Oficiului Registrului Comertului (ORC) la Camerele de Comert, in timp ce democratii, social-democratii si conservatorii s-au pronuntat pentru ramanerea ORC in subordinea Ministerului Justitiei, conform Rompres Prin votul majoritatii deputatilor, au fost respinse doua propuneri, formulate de reprezentantii PD si PC, care solicitau retrimiterea la comisii a intregului proiect, respectiv a doua articole din lege, articolului 4, litera (f) si articolul 59.
Acestea prevedeau ca printre atributiile Camerelor de Comert figureaza si asigurarea administrarii si functionarii ORC si evidenta permanenta a situatiei firmelor comerciale din unitatea administrativ-teritoriala respectiva, municipiul Bucuresti si de la nivel national, precum si faptul ca patrimoniul Registrului Comertului trece, de la data de 1 ianuarie 2007, in folosinta Oficiului National al Registrului Comertului, pe baza de protocol de predare/primire incheiat de reprezentantii Ministerului Justitiei, ai Tribunalelor si ai Camerelor de Comert si Industrie. A fost respins si amendamentul deputatului PD Augustin Zegrean, de eliminare a textului care prevedea trecerea Registrului Comertului la Camerele de Comert.

Preluare a patrimoniului va fi reglementata ulterior
Potrivit proiectului de lege, Registrul Comertului va trece in administrarea Camerelor de Comert incepand cu data de 1 ianuarie 2007.
Imediat dupa anuntarea rezultatelor, viceliderul grupului PD, Valeriu Tabara, a contestat rezultatul votului, solicitand reluarea procedurii de vot, cererea fiind insa respinsa de plen. Discutii in contradictoriu a generat si subiectul legat de situatia patrimoniului Registrului Comertului si eventuala trecere a acestuia din gestiunea Ministerului Justitiei in cea a Camerelor de Comert. In final, deputatii au adoptat, prin vot, varianta potrivit careia modalitatea de preluare a patrimoniului Oficiului Registrului Comertului de catre Camerele de Comert va fi reglementata, ulterior, prin lege, dar nu mai devreme de data de 1 ianuarie 2007.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.