Ca si cum nu ar fi de-ajuns ca a impartit politicienii din Romania in mai multe tabere decat partide, Legea Gojdu a mai reusit sa produca si o schisma impresionanta intre parlamentari si Biserica. Mai mult, are sanse sa creeze un precedent, adica sa

Ca si cum nu ar fi de-ajuns ca a impartit politicienii din Romania in mai multe tabere decat partide, Legea Gojdu a mai reusit sa produca si o schisma impresionanta intre parlamentari si Biserica. Mai mult, are sanse sa creeze un precedent, adica sa se transforme in primul caz de respingere a ratificarii unui acord intre doua guverne. Camera Deputatilor a respins deja Ordonanta Gojdu, ceea ce nu a facut decat sa transfere intreaga responsabilitate pe umerii senatorilor. Ei au ales una dintre variantele cele mai comode. Au retrimis ordonanta la Comisia juridica. Insa asta nu inseamna decat o tragere de timp pentru a relua negocierile. Situatia este atat de complicata datorita reprezentantilor Bisericii care s-au implicat si nu accepta nici un fel de compromis. Tocmai de aceea, ieri in Senat, la dezbateri, chiar si numai prezenta unora dintre ei a creat un scandal monstru. Senatorii s-au certat ore in sir incercand sa decida daca IPS Laurentiu Streza, mitropolit al Ardealului, are dreptul de a vorbi la tribuna.

Ieri, in Senat au fost reluate dezbaterile asupra proiectului de lege privind aprobarea ordonantei pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si cel al Ungariei pentru infiintarea Fundatiei Publice Gojdu. Senatorii au dezbatut mai bine de doua ore asupra propunerii reprezentantilor opozitiei ca IPS Laurentiu Streza, mitropolit al Ardealului, sa poata sa exprime pozitia Bisericii Ortdodoxe cu privire la infiintarea Fundatiei publice romano-ungare Gojdu. Potrivit presedintelui PRM Corneliu Vadim Tudor, adoptarea acestui acord ar avea semnificatiile unui act de „mare tradare“, din aceeasi serie cu retrocedarea Castelului Bran si a Castelului Peles. Atat senatorul PSD Adrian Paunescu, cat si liderul PRM au solicitat plenului sa-i dea dreptul mitropolitului Ardealului si presedinte al Fundatiei Gojdu din Sibiu sa ia cuvantul. Solicitarea a fost sustinuta si de senatorul PSD Antonie Iorgovan care a citat din Regulamentul Senatului prevederea conform careia se permit luari de cuvant din partea unor persoane din afara institutiei „in cazurile justificate“.

Puterea, impotriva BOR
Senatorii Puterii au atras atentia ca aceasta luare de cuvant ar putea duce la crearea unui „precedent periculos“, care ar permite tot mai multor persoane straine plenului sa se adreseze Senatului. In replica, cei ai opozitiei au invocat sedinta comuna de marti a Parlamentului, in care ministrul justitiei Monica Macovei s-a adresat senatorilor si deputatilor, fara sa fi fost parlamentar sau initiator al proiectului. „Intr-adevar, tindem sa cream un precedent nedorit si care nu a existat in acesti 15-16 ani. Cu tot respectul fata de toti, reprezentantii bisericilor din Romania si facand abstractie de la persoane sau de la institutii, va solicit sa nu cream acest precedent intr-o perioada cand si asa foarte multi ar incerca sa diminueze importanta Parlamentului“, s-a adresat presedintele UDMR Marko Bela plenului Senatului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.