Fregatele achizitionate din Marea Britanie sunt bune si utile Romaniei, in prezent neexistand nici un indiciu ca acordul incheiat cu partea britanica ar avea si aspecte ilegale, a declarat ieri ministrul Apararii, Teodor Atanasiu. Ministrul a facu
Fregatele achizitionate din Marea Britanie sunt bune si utile Romaniei, in prezent neexistand nici un indiciu ca acordul incheiat cu partea britanica ar avea si aspecte ilegale, a declarat ieri ministrul Apararii, Teodor Atanasiu. Ministrul a facut aceasta declaratie la finalul audierii sale in Comisia de Aparare a Camerei Deputatilor. "Sunt doua fregate bune de care Armata Romana are nevoie. Cu una dintre acestea am participat deja la o operatiune NATO. A fost o achizitie oportuna", a sustinut Atanasiu. Ministrul a insistat ca cele doua fregate nu sunt niste "simple fregate" ci, din contra, navele sunt echipate cu aparatura de ultima ora, in conformitate cu standardele NATO. El s-a codit insa sa faca declaratii, in fata presei, despre eventualitatea luarii de mita in cazul contractului incheiat cu Marea Britanica. Pesedistul Mihai Saniuta a tinut insa, in mod special, sa citeze "textual" ceea ce ministrul a afirmat in sedinta Comisiei.
Pascu ar putea fi audiat
"Nu am nici o dovada privind spaga, mita sau vreun comision", ar fi spus Atanasiu, potrivit deputatului PSD. La randul lor, la unison, deputatii din Comisia de Aparare au sustinut ca nu au nici un indiciu potrivit caruia ar fi vorba de vreo mita in ceea ce priveste acest contract. Pe de alta parte, ministrul Apararii a solicitat Comisiei si audirea fostului ministru, pesedistul Ioan Mircea Pascu. "El ar putea sa spuna mai multe", a conchis Atanasiu care a marturisit ca, personal, nu are nici cea mai vaga idee daca pretul de achizitie a celor doua nave este unul corect sau nu. "Au fost si motive politice, nu numai economice", a spus deputatul liveral George Scutaru insinuand voalat ca angajamentul cu Marea Britanie ar reprezenta moneda de schimb platita de Romania pentru aderarea la NATO. "De aceea poate nu am cumparat fregatele de la olandezi", a explicat Scutaru. Desi deputatii din Comisie nu s-au hazardat sa spuna ca pretul de achizitie a celor doua fregate ar fi fost cel mai bun pentru Romania, pesedistul Saniuta a gasit de cuviinta sa faca un adevarat elogiu al controversatei tranzactii. "Valoarea contractului e cea mai buna pe care Romania o putea obtine", a trambitat Saniuta trecand in revista succesele pe care le-a inregistrat, la acel moment, guvernarea PSD. Ca lucrurile nu stau intocmai astfel a spus-o liberalul Scutaru care a avertizat ca "in prezent, nu exista un contract de mentenanta". Presedintele forului, democratul Mihai Stanisoara a explicat ca in conditiile in care se va demonstra ca ar fi vorba de vreo mita, partea romaneasca este indreptatita sa primeasca inapoi suma in cauza. El a povestit inceputurile afacerii "fregatele". "Prima oferta a fost de 170 de milioane de lire sterline. Apoi, prin negocieri, s-a ajuns la 116 milioane de lire sterline", a explicat deputatul democrat. (Razvan GHEORGHE)
ZIUA cere desecretizarea stenogramei CSAT
ZIUA solicita desecretizarea stenogramei sedintei CSAT in care s-a decis achizitionarea celor doua fregate din Marea Britanie. Printr-o astfel de decizie publicul larg poate afla cum s-au purtat discutiile si care sunt acei factori decizionali care si-au adus din plin aportul la "scandalul fregatelor". Un pion important in aceasta ecuatie este si fostul consiler prezidential pe probleme de securitate nationala al lui Ion Iliescu, ex-pesedistul Ioan Talpes, personaj care nu are cum sa fie strain de angajamentul romano-britanic. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.