Abia numit ministru al transporturilor, Radu Berceanu se si confrunta cu un megascandal, ale carui ite conduc, insa, spre vremea cånd el ocupa portofoliul de la Industrii: afacerea „China“

Ministrul este suspectat ca s

Abia numit ministru al transporturilor, Radu Berceanu se si confrunta cu un megascandal, ale carui ite conduc, insa, spre vremea cånd el ocupa portofoliul de la Industrii: afacerea „China“

Ministrul este suspectat ca s-ar fi folosit de un interpus pentru a pune bazele unei societati mixte romåno-chineze, despre existenta careia nu se regasesc, insa, acte, la firma „mama“ din Romånia Mai mult, societatea controlata de Radu Berceanu prin interpusul Ionel Daniel Nedelcut a rambursat TVA de la Directia de Finante Dolj, institutie implicata in scandalurile Genica Boerica si Samir Språnceana Toate acestea - dar si multe altele - sunt incriminate de o „Nota“ a ANC, despre care Ionel Blanculescu nu isi mai „aminteste“, insa, nimic

Proaspat uns ministru al transporturilor, Radu Berceanu este suspectat de fals, uz de fals, spalare de bani, evaziune fiscala si rambursari ilegale de TVA, in urma unei afaceri ale carei ite duc in China. Ex-ministru al industriilor, apoi vicepresedinte al Senatului Romaniei, Radu Berceanu s-a folosit de un interpus, craioveanul Ioan Daniel Nedelcut, director al uneia dintre firmele sale si unic asociat al societatii care a intermediat Afacerea „China“. O ampla verificare efectuata de Autoritatea Nationala de Control, pe vremea lui Ionel Blanculescu, scoate la iveala o serie de alte matrapazlacuri economico-financiare in ceea ce priveste activitatea firmelor controlate, direct sau indirect, de Radu Berceanu. Ionel Blanculescu nu-si mai aduce, insa, aminte nimic.

Fost ministru al industriilor si proaspat numit ministru al transporturilor, Radu Berceanu nu este deloc usa de biserica, ba dimpotriva. O dovedesc numeroasele scandaluri in care a fost implicat pe vremea cand ocupa portofoliul de la Industrii, dar si afacerile derulate ulterior, chiar si cand era vicepresedinte al Senatului. Una dintre controversatele afaceri ale lui Berceanu este cea derulata in China, pe vremea cand olteanul era ministru al industriilor - dupa cum reiese dintr-o „Nota“ intocmita de Autoritatea Nationala de Control, pe vremea lui Ionel Blanculescu. Suspiciunile ce se desprind sunt clare: fals, uz de fals, evaziune fiscala, spalare de bani, rambursari ilegale de TVA.

„Afacerea China“ a fost demarata in 1999, pe vremea cand Radu Berceanu era ministru al industriilor si s-a derulat prin intermediul SC „Nedarom“ SRL Craiova, al carei unic actionar si administrator este un oarecare Ioan Daniel Nedelcut. Acesta ocupa, insa, si functia de administrator al SC „AVI“ SRL Craiova, unde Radu Berceanu detine 80% din actiuni, iar sotia sa, Mihaela Marinela 5%. Mai mult, SC „Nedarom“ Craiova, devenita intre timp „Nedarom 2002“ SRL Bucuresti, are acelasi sediu social declarat ca si SC „Parky“ SRL, o societate unde Radu Berceanu era unic asociat si administrator. Mai mult, Ioan Daniel Nedelcut este si actionar la SC „AVI“, unde detine 5%.

Concret, SC „Nedarom“ Craiova ar fi infiintat, in 1999, in Asia, o societate mixta romano-chineza, botezata „Botou Golden Horse Fruit Brandy“ Co LTD, aducand un aport in capital si natura estimat la 1,1 milioane dolari. Mai exact, o fabrica de alcool, pentru care s-ar fi cumparat un utilaj in valoare de 769.000 de dolari americani si s-ar fi cheltuit 40.000 de dolari pentru asistenta tehnica, „know how“ in valoare de 240.000 de dolari si un aport in numerar in valoare de 50.000 de dolari. Tranzactiile au fost autorizate de Banca Nationala a Romaniei prin avizul nr. F 343065/ 02.07.1999, autorizatia nr. 25572/08.07.1999.

La verificarea efectuata de Autoritatea Nationala de Control a reiesit, insa, ca sumele de bani nu ar fi fost virate catre China. „Din actele prezentate nu s-a facut dovada incasarilor valutare aferente exporturilor de utilaje tehnologice (conform DVE nr. 22821/16.07.1999 si DIV nr. 290022/16.07.1999). Societatea nu a inregistrat in evidentele contabile venituri aferente investitiei efectuate in China. Din datele si actele prezentate se constata ca societatea nu a virat suma de 50.000 USD, reprezentand aportul in numerar, la constituirea societatii mixte romano-chineze. Nu s-a prezentat nici un document justificativ in acest sens, iar in bilantul contabil aferent anilor 1999-2000 nu figureaza aceasta suma. Conform notei explicative date de conducerea societatii, aceasta suma nu a fost virata. Societatea nu a prezentat statutul, actul constitutiv al societatii mixte romano-chineze. Societatea nu a facut dovada repatrierii valutei aferente exportului sau veniturilor realizate in China. (...) Garda Financiara-Sectia Bucuresti a constatat ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor de fals si uz de fals“ - se mentioneaza in „Nota, privind activitatea desfasurata de societati comerciale la care, direct sau indirect, este implicat Radu Berceanu“, intocmita de ANC.

Radu Berceanu, 'frate>> de TVA cu Genica Boerica

Mai mult decat atat, SC „Nedarom“ SRL Craiova, controlata de ministrul Radu Berceanu prin intermediul anonimului Ioan Daniel Nedelcut, a incasat si TVA aferenta asa-zisei investitii din China. Rambursarea de TVA in cuantum de 707 milioane lei a fost efectuata in anul 2000 de catre Directia de Finante Dolj, prin Ordinul de Plata nr. 683/14.12.2000. Curios este faptul ca finantistii doljeni respinsesera, initial, cererea de rambursare TVA depusa de SC „Nedarom“, dar au revenit asupra deciziei, in urma unor „obiectiuni“ scrise, depuse de catre reprezentantii societatii. Si mai interesant este faptul ca institutia care a aprobat rambursarile de TVA catre „Nedarom“ este aceeasi implicata in mega-scandalurile Genica Boerica, Samir Spranceana si altii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.