O romanca si sotul ei britanic au fost arestati, miercuri, la Londra, fiind acuzati ca au incasat ilegal un comision din vanzarea fregatelor "Regele Ferdinand" si "Regina Maria" catre Romania, relateaza The Guardian. Britanicul Barry George, in vars
O romanca si sotul ei britanic au fost arestati, miercuri, la Londra, fiind acuzati ca au incasat ilegal un comision din vanzarea fregatelor "Regele Ferdinand" si "Regina Maria" catre Romania, relateaza The Guardian. Britanicul Barry George, in varsta de 61 de ani, si sotia sa de origine romana, Georgiana, in varsta de 41 de ani, au fost arestati dupa ce politia a perchezitionat locuinta lor din Chelsea, de unde a confiscat o serie de documente. George lucreaza pentru BAE Systems, cea mai mare companie britanica din domeniul apararii, si a intermediat vanzarea celor doua fregate Romaniei.
In centrul investigatiei desfasurate de Oficiul pentru Fraude Grave (SFO) se afla un "comision" in valoare de sapte milioane de lire sterline (circa zece milioane de euro), platit de BAE Systems. Surse apropiate Ministerului Comertului si Industriei au declarat ca BAE Systems a recunoscut ca s-a platit un comision, dar a refuzat sa spuna cine a primit aceasta suma. Barry George ar fi primit unu la suta din valoarea contractului, in timp ce restul de sapte la suta ar fi ajuns catre persoane necunoscute, cel mai probabil politicieni romani.
Statul s-a indatorat 200 de milioane de dolari
George Georgiana, sotia britanicului, impreuna cu mama ei, Dan Elena, conduc firma romaneasca Axis Trading& Consulting, al carei profit a fost de un milion de lire sterline (circa 1,5 milioane de euro) in perioada tranzactionarii fregatelor. Barry George, originar din Liverpool, a detinut anterior alte doua firme mici de import-export, si a fost inregistrat ca reprezentant BAE la conferintele guvernamentale din Romania.
Acordul de tranzactionare a celor doua fregate britanice a fost incheiat in 2003, contra sumei de 116 de milioane sterline (aproximativ 168 de milioane de euro).
In aprilie 2003, Ministerul Apararii Nationale, prin societatea Romtehnica SA, anunta finalizarea negocierilor pentru finantarea transferului, reabilitarea si modernizarea celor doua fregate tip 22. In urma licitatiei pentru obtinerea finantarii (in valoare de 200 de milioane de dolari), unde au aplicat 10 banci internationale si a deschiderii publice a ofertelor, ABN AMRO Bank a fost mandatata, impreuna cu Deutsche Bank, pentru a realiza finantarea operatiunilor. Potrivit unui comunicat de presa al ABN AMRO, Alpha Bank a actionat in calitate de co-aranjor a facilitatii comerciale.
Semnaturile de pe mandat
Un an mai tarziu, Guvernul Romaniei adopta Hotararea de Guvern numarul 1883/2004, Hotarare pe care figureaza numele lui Adrian Nastase, dar si al lui Gheorghe Matache, in calitate de secretar de stat si reprezentant al Ministerului Apararii Nationale, si al lui Gheorghe Gherghina, in calitate de reprezentant al Ministerului Finantelor. Prin actul respectiv se mandata Compania Nationala "Romtehnica" - S.A., condusa la vremea respectiva de Aurel Cazacu, ca, in numele si pentru Ministerul Apararii Nationale, sa incheie un acord-cadru cu durata de 15 ani cu firma britanica BAE SYSTEMS (Operations) Ltd. In baza acordului-cadru se prevedea ca se pot incheia contracte ferme la intervale nu mai mari de 4 ani. Actul semnat de fostul premier Adrian Nastase stabilea ca finantarea achizitiei sa se realizeze din bugetul anual alocat Ministerului Apararii Nationale.
Contractele incheiate pentru suportul logistic aferent fregatelor T22R, Regele Ferdinand si Regina Maria, cuprind si clauze referitoare la operatiunile compensatorii.
Serviciile secrete n-au avut indicii
In timpul derularii negocierilor pentru incheierea afacerii, serviciile de informatii militare au supervizat operatiunea, dar nu au existat indicii privind implicarea unor militari romani in operatiuni ilegale. Asta cu atat mai mult cu cat in aceasta afacere a fost una la nivel guvernamental iar firma BAE Systems aleasa pentru modernizarea celor doua nave avand toate certificatele de securitate pentru derularea unor operatiuni cu tehnica militara. Potrivit unor surse militare, daca autoritatile implicate in momentul de fata in desfasuarea anchetei vor solicita detalii suplimentare, serviciile secrete ale MApN vor pune la dispozitie toate elementele existente privind persoanele care au participat la negocieri din partea MApN si care au semnat documentele de preluare a celor doua fregate.
Nastase tace, Pascu nu stie
Cele doua fregate au fost construite in anii '80 la pretul de 120 de milioane de lire sterline fiecare (circa 180 de milioane de euro). BAE Systems, al carei nume oficial este British Aerospace, este una dintre cele mai mari companii de echipamente militare din lume, cu un profit de 15 miliarde de lire sterline (circa 22 miliarde de euro), dar a fost in numeroase randuri implicata in scandaluri de coruptie. Fostul ministru al Apararii de atunci, Ioan Mircea Pascu, a spus ca nu stie detalii legate de contract si ca achizitia fregatelor a fost sarcina Departamentului Armamente, (condus la vremea respectiva de Gheorghe Matache-n.r.) din cadrul ministerului pe care il conducea. La randul sau, purtatorul de cuvant al ministerului Apararii a precizat ca, in contractul incheiat la nivel de guverne, intre firma romaneasca Romtehnica si cea britanica, BAE Systems, nu a existat nici o clauza privind un eventual comision. Premierul de la acea vreme, Adrian Nastase, nu a vrut sa comenteze.
Marea Britanie a cerut asistenta Romaniei
Procurorii Departamentului National Anticoruptie au in lucru o cerere de asistenta judiciara in ancheta legata de achizitia, de catre statul roman, a unor fregate din Marea Britanie. Cererea a fost remisa Romaniei de catre autoritatile britanice. Potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane, a fost primita, in luna aprilie, de la autoritatile britanice, o cerere de asistenta judiciara internationala, "care continea referiri la comiterea unor fraude de proportii comise in timpul derularii procesului de achizitie, de catre statul roman, din Marea Britanie, a unor nave militare". Solicitarea autoritatilor britanice a fost trimisa, in 28 aprilie, spre solutionare Parchetului Inaltei Curti de Casatie si justitie, conform prevederilor interne si internationale care reglementeaza asistenta reciproca in materie penala. Astfel, Directia de cooperare internationala din cadrul Parchetului instantei supreme a trimis, in 10 mai, solicitarea DNA, considerand ca ar exista indicii privind eventuale fapte de coruptie, ceea ce ar atrage competenta procurorilor DNA. Conducerea Departamentului a confirmat, ieri ca a primit solicitarea de asistenta judiciara si a precizat ca aceasta "se afla in derulare". (M.V.R.)
Generalul Ilina: Tranzactii de genul fregatelor presupun si comisioane legale
Fostul secretar de stat Decebal Ilina, implicat in negocierea acordului pentru fregatele britanice, a declarat agentiei Mediafax ca il "tine minte" pe Barry George si stie ca astfel de tranzactii presupun "comisioane legale" pentru intermediari, dar ca detalii despre contract sunt cunoscute de MApN.
"Il tin minte pe Barry George. Nu pot sa spun despre el nici ca a lucrat cinstit, nici ca ar fi comis vreo neregula", a spus Ilina, secretar de stat in Ministerul Industriilor si Resurselor in fostul Guvern. El afirma ca Barry George venea in Romania cu delegatiile companiei BAE, avand obligatia sa stabileasca parteneriate de afaceri pentru aceasta firma. In privinta fregatelor britanice cumparate de Romania, Decebal Ilina admite ca acestea erau vechi si ca urmau sa fie reconditionate de catre BAE, in colaborare cu Romtehnica. "La tranzactii de genul acesta, intermediarii au dreptul la comisioane legale, dar daca a intervenit politia engleza, inseamna ca poate fi vorba despre alte lucruri. Eu nu ma pot pronunta asupra acestor aspecte, specialistii de la Ministerul Apararii Nationale cunosc cel mai bine toate detaliile", a spus fostul secretar de stat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.