Fostul consilier prezidential Renate Weber a atacat, ieri, foarte dur  noul Cod de procedura penala. n Weber considera inacceptabila posibilitatea oferita procurorilor de a intercepta corespondenta electronica si de a efectua inregistrari telef

Fostul consilier prezidential Renate Weber a atacat, ieri, foarte dur noul Cod de procedura penala. n Weber considera inacceptabila posibilitatea oferita procurorilor de a intercepta corespondenta electronica si de a efectua inregistrari telefonice timp de 48 de ore fara un mandat emis de un judecator. n Fostul apropiat al lui Basescu sustine ca acest fapt este cu atåt mai grav, cu cåt Ministerul Justitiei condus de Macovei a solicitat initial ca interceptarea, fara mandatul unui judecator, sa se poata produce timp de 72 de ore n Weber a acuzat-o pe Macovei ca legitimeaza statul politienesc si ca in loc sa ceara modificarea Legii sigurantei nationale care permite agentilor SRI sa intercepteze comunicatiile timp de 48 de ore fara un mandat emis de judecator, Ministerul Justitiei a marit sfera persoanelor care pot asculta telefoanele.

Fundatia pentru o Societate Deschisa, condusa de Renate Weber, Centrul de Resurse Juridice si Transparency International-Romania acuza incalcarea grava a drepturilor omului si restrangerea amenintatoare a democratiei romanesti, in conditiile in care amendamentele formulate de ministrul justitiei Monica Macovei la Codul de procedura penala ar intruni adeziunea parlamentarilor si ar deveni lege. Renate Weber si Victor Alistar acuza si initiativa lui Macovei de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate ca o tentativa de spalare a averilor acumulate ilicit.

Fundatia pentru o Societate Deschisa, Centrul de Resurse Juridice si Transparency International-Romania si-au exprimat ieri ingrijorarea fata de viitorul statului de drept in Romania. „Sub pretextul luptei impotriva coruptiei si ale unor asa-zise cerinte ale UE, recentele modificari ale Codului de procedura penala sunt, de fapt, grave incalcari ale drepturilor omului“, considera organizatiile. „Este inacceptabila posibilitatea oferita procurorilor de a intercepta corespondenta electronica si de a efectua inregistrari telefonice timp de 48 de ore fara un mandat emis de un judecator“, se afirma intr-un comunicat transmis ieri presei.
In plus, reprezentantii societatii civile atrag atentia ca, in locul unei reforme a justitiei care sa intareasca rolul judecatorului, sa il responsabilizeze si implicit sa contribuie la sporirea increderii populatiei in corpul judecatoresc, actualele reglementari conduc la subminarea pozitiei judecatorilor, la considerarea lor ca niste cantitati neglijabile, in functie de interesul punctual al unui procuror. „O astfel de politica penala, mai potrivita unui stat politienesc, nu ne va aduce mai aproape de Uniunea Europeana, pentru ca nu prin restrangerea drepturilor omului vom reusi sa devenim compatibili cu standardele si cerintele UE“, se mai arata in comunicat.

'Asa nu suntem compatibili cu UE>>
„In loc sa se modifice legea sigurantei nationale si actualele proiecte de lege care permit agentilor SRI sa intercepteze comunicatiile, inclusiv cele telefonice, timp de 48 de ore fara un mandat emis de judecator, Ministerul Justitiei a optat pentru solutia contrara, marind sfera persoanelor care pot face acest lucru, prin includerea procurorilor“, mai spun organizatiile. „Se explica astfel de ce Ministerul Justitiei nu a exprimat niciodata un punct de vedere critic privind drepturile exagerate ale agentilor de informatii si contrainformatii, inclusiv cel de interceptare a convorbirilor telefonice fara mandat“, insista criticii reformelor lui Macovei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.