la comiterea unor fraude de proportii comise in timpul derularii procesului de achizitie, de catre statul roman, din Marea Britanie, a unor nave militare". Solicitarea a fost trimisa spre solutionare Parchetului General. Pe 10 mai, Directia de cooper
la comiterea unor fraude de proportii comise in timpul derularii procesului de achizitie, de catre statul roman, din Marea Britanie, a unor nave militare". Solicitarea a fost trimisa spre solutionare Parchetului General. Pe 10 mai, Directia de cooperare internationala din cadrul Parchetului instantei supreme a trimis documentele catre DNA, considerand ca ar exista indicii privind eventuale fapte de coruptie, ceea ce ar atrage competenta procurorilor acestui departament. In momentul de fata, cererea de infiintare a Comisiei rogatorii se afla in derulare.

Romanca arestata la Londra
Potrivit editiei de ieri a cotidianului "The Guardian", politia londoneza l-a arestat pe cetateanul britanic Barry George (61 de ani), consultantul firmei britanice de armament BAE Systems in afacerea fregatelor, si pe sotia sa, de origine romana, Georgiana George (41 de ani). Compania BAE Systems e cercetata in prezent de Oficiul britanic anti-frauda. Ancheta declansata vizeaza un comision de 7 milioane de lire sterline despre care inca nu se stie cine l-a incasat. "The Guardian" citeaza surse care sustin ca un milion de lire ar fi fost platit intermediarului firmei BAE Systems, Barry George. BAE Systems refuza sa spuna cui au fost platite celelalte sase milioane de lire sterline, desi se stie ca beneficiarii sunt din afara tarii. Surse judiciare sutin ca ar fi vorba despre mai multi oameni politici romani cu putere de decizie la acea vreme.

Nastase, Dip si Mihai Tanasescu vor fi audiati de procurori
Povestea a inceput in 2002 cand, prin Hotararea de Guvern 1432, s-a parafat achizitionarea fregatelor de catre MApN prin compania Romtehnica, la pretul de 116 milioane lire sterline. Documentul a fost semnat de prim-ministrul Adrian Nastase si contrasemnat de Dan Ioan Popescu, ministrul industriei si resurselor, Mihai Tanasescu, ministrul finantelor publice, si George Cristian Maior, secretar de stat in cadrul MapN. Doi ani mai tarziu, tot printr-o hotarare de guvern, CN Romtehnica SA a fost mandatata ca, "in numele si pentru MApN sa incheie pentru achizitia de servicii si produse
Suport logistic pe termen lung pentru fregatele T22R, Regele Ferdinand si Regina Maria
un acord-cadru cu durata de 15 ani cu firma britanica BAE Systems Ltd".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.