Substantele chimice utilizate in productia bunurilor de larg consum sunt responsabile in mare masura de cresterea ratei infertilitatii si a numarului de copii cu anomalii congenitale la nivel global, spune un raport Greenpeace dat publicitatii in ace
Substantele chimice utilizate in productia bunurilor de larg consum sunt responsabile in mare masura de cresterea ratei infertilitatii si a numarului de copii cu anomalii congenitale la nivel global, spune un raport Greenpeace dat publicitatii in aceasta luna.

Raportul, intitulat ""Fragil - sistemul nostru reproducator si expunerea chimica"", arata ca printre substantele chimice periculoase se numara alchilfenolii, ftalatii, bisfenoli A si moscurile artificiale, folosite in productia de parfumuri, cosmetice, imbracaminte si alte produse uzuale, care se gasesc pe toate rafturile magazinelor. Multe dintre aceste substante chimice nu au fost niciodata testate pentru a se afla efectele lor asupra sanatatii, mai spun autorii raportului. ""Cresterea numarului de dovezi stiintifice care indica legaturi intre expunerea la substante chimice create de om si afectiunile aparute in sistemul nostru reproducator este ingrijoratoare. Greenpeace cere ca orice substanta chimica posibil daunatoare omului sa fie scoasa din uz atunci cand exista o alternativa mai sigura disponibila pe piata"", a declarat dr. David Santillo, din cadrul Departamentului stiintific al Greenpeace International, unul dintre autorii raportului.
CONSECINTE. Numarul de spermatozoizi la barbati a scazut cu 50% in ultimii 50 de ani, iar infertilitatea in cupluri s-a dublat in tarile industrializate incepand cu anii a€™60. De asemenea, numarul cazurilor de cancer testicular a crescut foarte mult in ultimele decenii, iar defectele aparatului reproducator la nou-nascuti baieti sunt si ele din ce in ce mai numeroase. (Oana Antonescu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.