Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a semnat cu Banca Comerciala Romana (BCR) contractul privind aordarea de credite cu dobanda redusa din bugetul fondului asigurarilor pentru somaj pe anul 2006.

Fondul de credita

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a semnat cu Banca Comerciala Romana (BCR) contractul privind aordarea de credite cu dobanda redusa din bugetul fondului asigurarilor pentru somaj pe anul 2006.

Fondul de creditare prevazut in bugetul asigurarilor pentru somaj este in valoare totala de 50.000.000 RON si va fi administrat de BCR, care va prelua de altfel, si riscul de creditare pe baza analizei fiecarei documentatii prezentate in cadrul programului. "ANOFM doreste sa sprijine, prin aceasta masura activa de combatere a somajului, pe intreprinzatorii mici si mijlocii, un segment deosebit de important al economiei, care trebuie sa devina principala sursa de locuri de munca. Doresc sa asigur pe aceasta cale pe toti cei interesati ca pot avea incredere in ANOFM si ca aceste credite sunt accesibile tuturor", a declarat Silviu Bian, secretar de stat, presedintele ANOFM. "Documentul confirma optiunea strategica a Bancii Comerciale Romane pentru un parteneriat credibil si de substanta cu IMM, sprijinul constant pe care banca il acorda economiei reale romanesti, cu respectarea reglementarilor prudentiale bancare" a declarat Danut Bunea, vicepresedinte al BCR.

Credite pentru trei categorii de cheltuieli majore
Beneficiarii creditelor cu dobanda avantajoasa pot fi intreprinderile mici si mijlocii, unitatile cooperatiste, asociatiile familiale, persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati independente, somerii care infiinteaza societati in scopul crearii de noi locuri de munca, din care minimum 60% pentru someri. De asemenea, mai pot beneficia de credite si persoanele in varsta de pana la 30 de ani, care au statut de student pentru prima data si urmeaza studiile la cursuri de zi la o institutie de invatamant superior de stat sau particular, autorizata sau acreditata in conditiile legii.
Agentii economici beneficiaza de credite pentru cheltuielile de capital (dotarea cu utilaje si echipamente, instalatii de lucru, amenajari si dotari, mijloace de transport, calculatoare si altele), finantarea stocurilor de materii prime (materiale, obiecte de inventar si a altor necesitati privind activitatea curenta) si finantarea investitiilor complexe care necesita finantarea concomitenta a cheltuielilor de capital si a stocurilor de materii prime.
Ponderea creditului acordat poate fi de cel mult 75% din valoarea totala a investitiei, aportul propriu reprezentand cel putin 25%. De asemenea, beneficiarii pot solicita un nou credit, daca au achitat integral creditul obtinut anterior, inclusiv dobanzile aferente.

Creditul maxim nu depaseste un milion RON
Valoarea unui credit depinde de numarul locurilor de munca nou create si de aportul propriu al solicitantului, suma acordata pentru fiecare loc de munca fiind de 10.000 RON, fara insa ca suma totala a creditului sa depaseasca 1.000.000 RON, pentru fiecare beneficiar de credit.Creditele vor fi acordate pe o perioada de pana la 3 ani in cazul creditelor pentru finantarea cheltuielilor de capital (in cadrul termenului de rambursare se poate include, la cererea solicitantului, si o perioada de gratie de pana la 6 luni) si de 1 an in cazul creditelor pentru finantarea stocurilor de materii prime, materiale si obiecte de inventar si a altor necesitati privind activitatea curenta. Dobanda la creditul acordat va fi 50% din dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In judetele in care se inregistreaza o rata medie anuala a somajului mai mare decat rata medie a somajului la nivel national, dobanda va fi de 25% din dobanda de referinta a BNR. Astfel, pentru anul 2005, rata medie anuala a somajului a fost de 5,8% iar judetele care au avut o rata mai mare a somajului decat rata medie anuala au fost Alba, Bacau, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Caras Severin, Calarasi, Covasna, Dambovita, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Olt, Prahova, Salaj, Suceava, Teleorman, Vaslui si Valcea. Beneficiaza de credite cu o dobanda curenta de 25% din dobanda de referinta a BNR si persoanele in varsta de pana la 30 de ani, care au statut de student pentru prima data si urmeaza studiile la cursuri de zi la o institutie de invatamant superior de stat sau particular, autorizata sau acreditata in conditiile legii. De asemenea, mai trebuie mentionat ca IMM-urile trebuie sa aiba cel mult 249 de angajati care sa fie mentinuti in activitate cel putin 3 ani. Documentatia necesara este cea uzuala pentru solicitarea unui credit de la BCR si se depune la agentiile judetene de ocupare a fortei de munca.

Numarul somerilor, in crestere
Numarul somerilor inregistrati la sfarsitul lunii aprilie 2006, la nivelul intregii tari, era de 517.300 persoane, in crestere cu 6.000 persoane fata de aprilie 2005, informeaza Institutul National de Statistica (INS). Din numarul total al somerilor inregistrati, femeile reprezentau 39,4%.
Rata somajului inregistrat in luna aprilie 2006 a fost de 5,9% in raport cu populatia activa civila totala (5,8% in luna aprilie 2005).In aceeasi luna, rata somajului pentru femei a fost cu 1,8 puncte procentuale mai mica decat cea inregistrata pentru barbati (4,9% fata de 6,7%).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.