Stralucita mutarea Parchetului Militar. S-o analizam. Desi multi ar fi tentati sa considere ca e tardiva, ma numar printre aceia care spun - fiind vorba de Ion Iliescu si de mineriada din 13-15 iunie '90 -, mai bine mai tarziu decat niciodata. Parche
Stralucita mutarea Parchetului Militar. S-o analizam. Desi multi ar fi tentati sa considere ca e tardiva, ma numar printre aceia care spun - fiind vorba de Ion Iliescu si de mineriada din 13-15 iunie '90 -, mai bine mai tarziu decat niciodata. Parchetul Militar, condus de putina vreme de Dan Voinea, a considerat de cuviinta sa-l puna fata-n fata pe Ion Iliescu cu insasi creatia sa: Miron Cozma. Pe Tatucul mineriadelor si coada sa de topor. Dan Voinea, cel care instrumenteaza ancheta mineriadei, dar si pe cea a loviturii de stat din decembrie '89 - cam cu aceiasi actori ambele -, a izbutit, in fine, sa ia taurul de coarne. Pus de Iliescu & Co. sa emita in timp record si sa sustina, ca procuror de sedinta, rechizitoriul sotilor Ceausescu, Voinea a fost aruncat, dupa penibilul proces, la lada istoriei. In '96, Voinea revine in forta, pus de Emil Constantinescu sef al Parchetelor Militare, moment cand deschide cazurile de care am amintit. Revolutia si Mineriada. Un fel de "cupa si campionatul", trofeuri ravnite de orice anchetator. Asa ca Voinea, dupa ce si-a turnat un pic de cenusa-n cap pentru procesul Ceausestilor, a inceput sa-si bage nasul, cu destule poticneli, prin cele doua dosare. Voinea, cum spuneam, s-a miscat prea incet. A lalait-o intr-atat cu capetele de acuzare, pana s-a-ntors roata, iar Ion Iliescu a ajuns pentru a treia oara presedinte. Voinea a fost inca o data inlaturat, iar dosarele Revolutia si Mineriada au fost trimise la beci, unde au zacut ingropate aproape sase ani. Cu un Voinea revenit pe cai la Parchetul Militar, preferat ca sef de Traian Basescu, precum odinioara de Emil Constantinescu, am asistat la redeschiderea dosarelor si, ca sa nu se repete erorea din trecut, cu un Ion Iliescu pus, urgent, sub invinuire pentru dosarul Mineriada si, in pregatire, acuzat in dosarul Revolutia.
De ce afirm, totusi, ca manevra parchetului de a-l confrunta pe Cozma cu Iliescu este una buna si-l pune-n sah pe fostul presedinte al statului, agitator al Mineriadei si profitor al Revolutiei? Pana prin 2000, cand Il Luce al huilei s-a aruncat de la etajul PSD in balconul PRM, legatura dintre Iliescu si Cozma era - ombilical vorbind - de netaiat. Odata cu revenirea lui Iliescu la Putere, dupa accidentul Constantinescu, s-a rupt apa, iar Cozma a fost expulzat, nu fara oarece travaliu. Bunicuta de la PSD nu avea de ce sa-si recunoasca rodul, fapta de a se fi prostituat candva cu minerii, mai ales in 1999, cand s-a fortat pentru a treia oara rasturnarea puterii, al treilea puci iliescian (Ceausescu '89, Roman '91, Constantinescu '99, primele doua reusite, primul, insa, fara aportul minerilor). Asa ca tapul n-a fost, de fapt, Constantinescu, ci Cozma, care ispaseste si acum fapta de a-i fi fost scut lui Iliescu. Cozma, la racoare, asadar. Pentru mineriadele din '91 si '99. Cu vina de a fi spalat putina, de a absorbi pacatele lui Iliescu. Drept recompensa, Iliescu isi aduce aminte de Cozma in ultimele zile ale mandatului sau si-l gratiaza pe Marele Ortac. Urmeaza un scandal monstru. Politicieni, analisti, miserupisti ii sar in cap lui Iliescu si-l forteaza sa-si retraga gratierea. Cozma a fost liber doar 24 de ore. Aici a gresit Iliescu, ca a cedat si si-a retras gratierea, iar aceasta greseala o speculeaza acum Dan Voinea. Cozma a realizat din celula ca Iliescu l-a tradat inca o data. De aceea, in 2005, a devoalat ca i s-a propus, la un moment dat, sa fie uns ministru de Interne, dar a refuzat pentru ca oferta venea de la un nomenclaturist. Tot la sfarsitul anului trecut, Cozma a cerut sa fie confruntat cu Ion Iliescu. Maiestria anchetatorului Voinea sta in faptul ca in vreme ce l-a invinuit pe Iliescu in dosarul Mineriada '90, lui Cozma i-a pastrat calitatea de martor. Tocmai pentru a avea posibilitatea de a depune marturie impotriva lui Iliescu. Miron Cozma spera sa iasa din inchisoare la anul, dupa ce a ratat, zilele trecute, in fata Comisiei de Eliberare Conditionata. Iar acum isi face un calcul simplu. Daca a luat 18 ani pentru mineriada din '91 - mai putin pentru cea din '99, pedepsele fiind contopite - atunci ar putea lua mult mai mult pentru cea din '90, care a fost mai violenta si mai grava si atunci ar insemna, conform legii, sa execute pedeapsa cea mai mare. Deci, adio, eliberare la anu', sau cand o fi ea. Ca sa fie liber, in fine, dupa atatia ani, Cozma are o singura sansa - si aici da Voinea sah - sa-l acuze frontal pe Iliescu. Cozma a inteles repede. A afirmat recent ca un procuror i-a conditionat candva ca daca va denatura adevarul despre Mineriada '90, va putea beneficia de gratierea lui Iliescu. Iar, deunazi, a cerut sprijinul lui Traian Basescu, semn ca s-a disociat de Iliescu. In plus, Voinea mizeaza si pe factorul psihologic. Confruntarea va avea loc chiar in perioada 13-15 iunie. Mai ramane o intrebare: mat?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.