La protestul pasnic a peste 200 de greco-catolici veniti, miercuri seara, sa apere Catedrala Sfantul Iosif de constructia mamut care se ridica in imediata vecinatate a lacasului de cult, s-a lasat cu pumni, ghionturi si imbranceli. Angajatii firmei d
La protestul pasnic a peste 200 de greco-catolici veniti, miercuri seara, sa apere Catedrala Sfantul Iosif de constructia mamut care se ridica in imediata vecinatate a lacasului de cult, s-a lasat cu pumni, ghionturi si imbranceli. Angajatii firmei de paza Anaconda Security SA si-au exersat muschii pe preoti, calugari si enoriasi, mare lor majoritate persoane in varsta. In urma demonstratiei de forta, cateva batrane au ramas intinse pe caldaram, fiind nevoie de interventia doctorilor de la Salvare. Nemultumiti de faptul ca in imediata vecinatate a Catedralei se construieste o cadire mamut, din sticla si beton, greco-catolicii au decis sa aprinda lumanari in fata intrarilor in santier. Scandand "Opriti constructia!" si "Aparam Biserica!" persoanele prezente la mitingul spontan au format un lant uman in jurul gardului care margineste santierul. In momentul in care in fata portilor s-au oprit pentru a depune cruci formate din lumanari, desi se aflau pe spatiul public, au fost atacati de 10-15 bodyguarzi. Fara a tine cont ca sunt preoti, batrani sau chiar oameni de cultura si deputati, gorilele au inceput sa ii impinga si sa ii loveasca, pe motiv ca stanjenesc circulatia pe trotuar. Aparitia in zona a politiei nu a schimbat cu nimic datele problemei, ghionturile si vorbele grele adresate de brutele de la Anaconda Security nu au incetat. Chiar daca deputatul Aurelian Pavelescu si realizatorul tv, Doru Braia, le-au spus oamenilor de ordine ca au fost imbranciti si loviti pe domeniul public de niste indivizi care aparau o proprietate oarecare, politistii si jandarmi au dau nepasatori din umeri. Doar telefoanele date la sefii politiei i-au facut pe "tablagii" sa treaca la legitimarea agresorilor. Adica sa isi faca datoria! Mai mult, un "militian" pe motocicleta a trecut lovind cativa cetateni care protestau la marginea carosabilului. Cica pentru a-i determina sa urce pe trotuar. Trebuie spus ca pe cealalta parte a strazii, erau parcate ilegal zeci de masini, insa pe zelosul motociclist, care probabil ar fi facut cariera pe vremea lui Ceausescu, nici nu l-a interesat. Vazand atitudinea obedienta a celor cativa politisti aflati in zona, baietii cu muschi invers proportionali cu neuronii au trecut la atac. "Ce ba, daca nu va convine asa va imping pe toti cu buldozerul", a strigat o bruta cu ceafa groasa. Altul mai cinic spunea ca "trebuiau sa vina barbati sa ne miscam si noi putin, nu babele astea". In tot acest rastimp, protestatarii intonau cantece religioase, iar la catedrala se trageau clopotele.
Enoriasii au promis ca in fiecare seara vor picheta santierul, "fiindca nu este normal ca locul pe unde a pasit Maica Tereza si Sf. Papa Ioan Paul al II-lea sa fie pangarit". In vecinatatea Catedralei se va ridica un imobil de 19 etaje, proprietar fiind societatea Millennium Builduing Development SRL. Iar constructia este asigurata de Bog'Art o firma patronata de un amic al primarului general Adriean Videanu. Poate si de accea protestatarii spuneau ca au scapat de dictatura comunista si au nimerit in "dictatura portofelelor". Dupa agresiunea comisa de bodyguarzi, deputatul Aurelian Pavelescu ne-a declarat ca "prin lipsa de reactie la solicitarile Vaticanului si acuzele de ilegalitate privind constructia imobilului, autoritatile au dat frau liber violentelor impotriva Bisericii Catolice".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.