Statul roman va inchide 478 de mine pana la sfarsitul anului, efortul financiar necesar fiind de circa 400 milioane.
"Efortul financiar necesar pentru inchiderea si re-ecologizarea acestor mine pana la sfarsitul anului se ridica la circa 40 m
Statul roman va inchide 478 de mine pana la sfarsitul anului, efortul financiar necesar fiind de circa 400 milioane.
"Efortul financiar necesar pentru inchiderea si re-ecologizarea acestor mine pana la sfarsitul anului se ridica la circa 40 milioane de euro, pentru 478 de mine, din care circa 400 sunt deja in proces de inchidere", a spus secretarul de stat pentru resurse minerale din Ministerul Economiei si Comertului (MEC), Ionel Mantog, citat de Rompres. Din cele 408 mine care se afla in proces de inchidere, aproximativ 170 sunt inchise sau urmeaza sa se faca receptia lucrarilor de inchidere.
Finantarea este asigurata de la buget, prin MEC, care varsa banii la Regia de stat ce se ocupa de inchidere - Conversmin, si care varsa la randul ei banii pentru lucrarile din subteran pentru fostele unitati miniere. "Acest sistem se va mentine si in continuare pentru ca este necesara asigurarea transparentei cu privire la cheltuirea banului public", a explicat secretarul de stat din MEC. Oficialul MEC a precizat ca ultimele 70 de mine care vor fi introduse in program prezinta si cele mai mari probleme in ceea ce priveste profitabilitatea si viabilitatea economica.
Este vorba despre obiectivele miniere de la Balan, Boroa, Rodna sau Brad.
Acesta a declarat ca, din totalul minelor, partea care va ramane in exploatare este mult mai redusa, respectiv minele de lignit din Oltenia sau ceea ce a ramas in functiune la Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti si alte mine, la nivelul tarii, insa in pondere mult mai redusa fata de minele neperformante.

Cinci societati miniere vor fi privatizate
MEC a trimis spre publicare in Monitorul Oficial o Hotarare de Guvern care prevede lansarea procedurii de privatizare, incepand din toamna acestui an, pentru cinci societati miniere: Cuprumin Abrud, MinBucovina Vatra Dornei, Moldmin Moldova Noua si parti din Minvest Deva si Remin Baia Mare. Mantog a explicat ca regia de conversie sau inchidere a minelor Conversmin va pregati baza de date necesara cu activele profitabile ale acestor firme si va pregati si caietele de sarcini pentru lansarea procesului de privatizare, depunerea ofertelor urmand sa se faca la trei luni de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.