Proiectul Monicai Macovei (foto) privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate este criticat in bloc de Opozitie si de avocati. Avand in vedere ca partidele care compun coalitia de guvernamant au convenit, impreuna cu Macovei, sa sustina proi
Proiectul Monicai Macovei (foto) privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate este criticat in bloc de Opozitie si de avocati. Avand in vedere ca partidele care compun coalitia de guvernamant au convenit, impreuna cu Macovei, sa sustina proiectul, PNL, PC, PD si UDMR au fost destul de rezervate in a descalifica ceea ce societatea civila a catalogat drept "noua inchizitie". In schimb, avocatii si Opozitia sustin ca ceea ce incearca sa faca ministrul Monica Macovei este o incalcare flagranta a drepturilor omului si a Constitutiei. Avocatii contactati ieri de ZIUA au sustinut ca proiectul abunda in inexactitati care ataca drepturile omului. Avocatii mai spun ca lupta impotriva coruptiei trebuie dusa cu mijloace legale, in mod contrar se poate instaura o noua inchizitie. In plus, sustin acestia, nu se poate infiinta un organism independent, pe care nu-l poate controla nimeni, deasupra Consiliului Superior al Magistraturii. La randul lor, partidele de Opozitie, PSD si PRM sustin ca este inadmisibil ca averile demnitarilor sa fie verificate de functionari publici, despre care nimeni nu stie nimic, dar care au drepturi asemenea procurorilor. Democratii, care au propus asumarea raspunderii Guvernului pentru acest proiect de lege, au anuntat ca sustin in continuare proiectul, dar au admis ca acesta poate fi imbunatatit, pana la aprobarea sa de catre Parlament. (C.E.)
Avocatii considera proiectul neconstitutional
Avocatul Aurelian Pavelescu (foto) declara ca proiectul de lege este vadit neconstitutional, orice discutie in afara cadrului constitutional fiind inutila. "Ceea ce mi se pare grav este faptul ca Ministerul Justitiei poate elabora asemenea proiecte neconstitutionale, angajatii ministerului fiind platiti din bani publici. Pare sa fie vorba de o crasa incompetenta profesionala, mai mult decat de rea-credinta", spune acesta. Pavelescu declara ca nu pot fi instituite organisme exceptionale intr-un stat de drept, iar lupta impotriva coruptiei trebuie dusa cu mijloace legale, in mod transparent si cu respectarea drepturilor procesuale a oricarei persoane careia i se aduc acuzatii. "In caz contrar se instituie dictatura, iar lupta impotriva coruptiei nu se poate transforma in dictatura. Popularitatea de care se bucura ministrul Justitiei nu poate fi folosita ca arma politica de santaj impotriva Constitutiei si a bunului simt", mai declara Aurelian Pavelescu.
Dispare ideea de separare a puterilor in stat
Antonie Iorgovan spune ca daca proiectul Agentiei Nationale de Integritate va fi adoptat se va ivi o problema de neconstitutionalitate. "Nu cred ca ministrul Justitiei nu este constient ca a aruncat in discutie o problema care are probleme de constitutionalitate. Acest proiect seamana cu inchizitia. Dispare ideea de separare a puterilor in stat daca un asemenea organism care, potrivit proiectului, se afla deasupra Consiliului Superior al Magistraturii va fi infiintat. Proiectul ANI este o diversiune, nu o chestiune serioasa, care nu are cum sa reziste la o analiza de neconstitutionalitate", declara Antonie Iorgovan.
Fara cuvinte
Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti, spune ca orice initiativa de acest gen il lasa fara cuvinte. "Este suficient sa va uitati la reactia societatii civile. Acest proiect imi miroase a Legea 18/1968 a lui Ceausescu", spune maestrul Cristian Iordanescu.
Puteri excesive
Avocatul Ioan Mustata considera ca inspectorilor din viitoarea Agentie li se acorda puteri excesive, fara nici un control. "Nu poti sa infiintezi o institutie fara sa asiguri garantii pentru toate partile. Actualul proiect de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate limiteaza dreptul la aparare, ceea ce ar putea da nastere la procese intentate de cei care vor fi verificati. Desi institutia se vrea a fi una care sa asigure un control al integritatii, ambiguitatea proiectului poate sa dea nastere la abuzuri", spune avocatul Mustata. (B.C.G.)
Proiectul Macovei imparte clasa politica
Cezar Preda, vicepresedinte PD
"Credem in demersul lui Macovei"
"Este actul normativ din pachetul de lege privind reforma in Justitie despre care stiam ca va starni cea mai mare opozitie. A starnit opozitie si din partea partidelor din Coalitie. Vorbesc aici de UDMR. Dar nu ne putem antama in legatura cu ce va face aceasta Agentie inainte de a adopta legea si inainte ca institutia sa inceapa sa functioneze. PD crede in demersul ministrului Monica Macovei si crede ca Agentia Nationala de Integritate trebuie sa functioneze. Eventualele neclaritati din lege pot fi discutate si corectate, dar important este ca acest act normativ cerut de Uniunea Europeana sa treaca prin Parlament. Nu neaparat prin asumarea raspunderii. Noi am cerut asumarea raspunderii Guvernului initial pentru ca credeam ca nu va fi timp suficient pentru aprobarea lui. Insa se pare ca va fi. Obligatoriu este ca acest act sa treaca de Parlament, iar PD este dispus sa dezbata si sa obtina varianta cea mai buna cu conditia ca legea sa nu-si piarda menirea si sa nu fie ciuntita". (C.E.)
Lucian Bolcas, liderul deputatilor PRM
"Monica Macovei este infatuata"
"Un control al averilor este absolut necesar, dar nu in acest fel. Ministrul Monica Macovei face exact ceea ce a facut cu cele doua coduri penale. Desi exista o lege privind controlul averilor, ministrul n-o perfectioneaza, ci vrea sa faca ceva care sa-i poarte musai semnatura. Este o infatuare. Constructia Agentiei este o catastrofa. Un student din anul doi de la Drept ar fi facut ceva mai rasarit. Controlul se face de inspectori care sunt functionari publici si au drepturi asemenea procurorilor. Acestia au dreptul sa efectueze perchezitii in afara sistemului judiciar, ceea ce este o aberatie. Ca sa fie legal si eficient, sistemul trebuie sa fie unul judiciar, instrumentat de judecatori compatibili, impartiali din punct de vedere politic. Ca sanctiune trebuie sa fie confiscata acea avere care nu poate fi justificata." (R.G.)
Titus Corlatean , vicepresedinte PSD
"Este scandalos"
"Actualul Guvern si ministrul Justitiei sunt principalii responsabili pentru intarzierea neindeplinirii unui angajament - infiintarea acestei Agentii. Acest lucru s-a intamplat pentru ca proiectul de lege promovat de fostul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu, in Guvern si ulterior transmis Parlamentului, care prevedea infiintarea unui Consiliu National al Integritatii format exclusiv din magistrati, proiect realizat in colaborare cu Transparency International - a fost ingropat in Parlament de actuala Putere si de actualul ministru al Justitiei, desi trecuse de una dintre Camere. Motivul consta in obsesia ministrului Justitiei ca legile sa-i poarte numele sau. Prin acest proiect de lege construit pe modelul legii ilicitului se resuscita prezumtia de vinovatie. Agentia de Integritate este formata din inspectori despre care nu stim nimic dar care au dreptul de a exercita o jurisdictie peste magistrati. Este scandalos. Proiectul de lege sufera de insuficienta si trebuie corectat." (R.A.)
Eckstein Kovacs, senator UDMR
"E un pre-proiect"
"Este vorba despre un pre-proiect, Guvernul nu l-a adoptat inca. Aceasta Agentie trebuie sa se integreze in sistemul institutional din Romania, in concordanta cu principiile de drept. Sunt o serie de solutii in ceea ce priveste actiunea de verificare. Trebuie sa gasim o versiune adecvata si constitutionala."(R.G.)
Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC
Proiect benefic
"Este un proiect benefic care, in principiu, va fi sustinut de PC. Tehnic si concret, CNC-ul Coalitiei a decis ca o comisie sa se ocupe de acest subiect. Reprezentantul PC in acest for este deputatul Sergiu Andon. Acesta va formula unele amendamente pe marginea proiectului, amendamente care vor fi trimise si ministrului Monica Macovei. Intr-o sedinta de CNC urmeaza sa fie discutat proiectul care va fi adoptat pana in toamna. Textul va avea o forma sustinuta de toata lumea, adoptat in timp util si, eventual, daca nu mai exista timpul necesar, se va dezbate intr-o posibila sesiune extraordinara". (V.D.)
Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL
"Sa tina seama de reactiile negative"
"Exista reactii negative din partea societatii civile in legatura cu aceasta problema. Consider ca ministrul Monica Macovei trebuie sa tina cont de aceste reactii. Cred ca ar trebui sa vedem daca mandatarea unor persoane intr-o astfel de pozitie, de verificare, nu da nastere unor complicatii, si nu unor clarificari. Daca reforma in Justitie se reduce la atat, inseamna ca nu am facut reforma in Justitie. Eu nu am inca documentarea necesara in aceasta problema. O sa supun aceasta dezbatere intr-o sedinta a grupului PNL din Camera Deputatilor." (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.