Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat miercuri seara, intr-o emisiune televizata, ca aderarea Romaniei va fi amanata daca pana la urmatorul raport de monitorizare al Comisiei Europene nu va fi adoptata legea finantarii partidelor po

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat miercuri seara, intr-o emisiune televizata, ca aderarea Romaniei va fi amanata daca pana la urmatorul raport de monitorizare al Comisiei Europene nu va fi adoptata legea finantarii partidelor politice si nu va fi infiintata Agentia de Integritate.
Monica Macovei a aratat ca a fost avertizata in discutiile cu oficialii europeni de dupa raportul din 16 mai ca steguletul galben obtinut pentru combaterea coruptiei se poate transforma in stegulet rosu la raportul din toamna in cazul neadoptarii legii finantarii partidelor politice, neinfiintarii Agentiei de Integritate, necontinuarii campaniei anticoruptie si restrictionarii activitatii DNA.
"In lista era cuprinsa si instituirea raspunderii penale pentru persoanele juridice, dar aceasta a fost rezolvata prin adoptarea modificarilor la Codul penal si Codul de procedura penala", a precizat ministrul Justitiei, adaugand ca in Tratatul de Aderare Romania are clauza de salvgardare la capitolul combaterea coruptie.
"Sunt extrem de ingrijorata in privinta rezistentei la legea finantarii partidelor politice si infiintarea Agentiei de Integritate. Tot ce pot sa fac eu este sa trag pe toata lumea de maneca", a spus ministrul Macovei. Ea a indicat ca Ministerul Justitiei va finaliza in curand proiectul de lege privind organizarea si functionarea Agentiei de Integritate. Potrivit acestuia, inspectorii financiari si juristii noii institutii vor controla declaratiile de avere si vor verifica eventualele conflicte de interese si incompatibilitat ale functionarilor publici, demnitarilor, magistratilor si parlamentarilor. Agentia va putea fi sesizata de oricare cetatean, cu mentiunea ca sesizarea mincinoasa de rea credinta se va constitui in infractiune de fals. De asemenea, Agentia de Integritate nu va putea face probe penale, urmand sa transfere acest tip de dosare catre DNA.
De asemenea, in Consiliul Agentiei de Integritate vor fi reprezentate categoriile care vor fi verificate, iar directorul Agentiei care va fi selectat in urma unui concurs si a conditiei de a nu fi avut activitate politica in ultimii 5 ani.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.