Cotidianul "Evenimentul zilei" a incercat sa-si creeze, de-a lungul timpului, imaginea unui ziar independent ce nu poate fi influentat nici de puterea politica nici de anumite interese financiare ale actionarilor sau patronilor sai. Mai mult, acest z
Cotidianul "Evenimentul zilei" a incercat sa-si creeze, de-a lungul timpului, imaginea unui ziar independent ce nu poate fi influentat nici de puterea politica nici de anumite interese financiare ale actionarilor sau patronilor sai. Mai mult, acest ziar nu a scapat nici o ocazie de a lansa atacuri la adresa altor cotidiane, televiziuni sau trusturi de presa. Acuzatiile au fost de fiecare data aceleasi si de multe ori au imbracat forme ridicole. Fie ca sunt cumparate de puterea politica, fie ca linia editoriala este influentata de interesele patronatului, acestea erau principalele subiecte preferate de cei de la "Evz" atunci cand era vorba de alte ziare sau televiziuni.
Una dintre tintele preferate ale "Evenimentului zilei" a fost jurnalul ZIUA. Sunt deja de notorietate acuzele lansate la adresa ziarului nostru si care priveau publicitatea primita de la stat in timpul regimului PSD. ZIUA figura in topurile intocmite in acest sens de cei de la "Evenimentul zilei" nu singura, ci alaturi de alte cotidiane importante din piata media din Romania.
Publicarea acestor clasamente cu institutiile de presa care au primit bani de la stat a avut in realitate insa alte scopuri. Si ele nu au cu nimic de a face cu informarea cititorilor. Cei de la "Evenimentul zilei" nu au incercat altceva decat sa discrediteze celelalte ziare, posturi de televiziune sau de radio, intrucat au avut "nerusinarea" de a incheia niste simple si normale contracte de publicitate. De asemenea, redactorii de la "Evz" au incercat sa sugereze ca toate jurnalele din Romania, desigur, mai putin ei, au fost "cumparate" de vechea putere. Condusa de Adrian Nastase. Unul dintre personajele "preferate" astazi de "Evz".
Un lucru cat se poate de fals. Nu in ultimul rand, mandrindu-se cu faptul ca se afla pe ultimul loc in topul celor care au primit publicitate de la stat, "Evenimentul zilei" a incercat sa isi creeze imaginea de singur ziar neinfluentat politic si care nu accepta publicitate din bani publici. Un ziar intangibil. Dar al carui patron a avut legaturi tocmai cu Adrian Nastase. Adica cu cel despre care jurnalistii de la "Evz" insinuau ca a cumparat intreaga presa prin publicitatea de stat. Mai putin pe ei. Michael Ringier a adoptat, in regimul Nastase, un copil chiar in perioada in care procedurile de infiere erau blocate. O fapta extrem de grava, dar despre care ziaristii independenti de la "Evenimentul" nu au spus nici macar un cuvant.
O alta realitate
De altfel, aceasta idee, conform careia "Evenimentul zilei" nu accepta publicitate de la institutiile si societatile de stat din Romania, nu a fost abandonata nici in prezent. La fel ca si in trecut, jurnalistii de la "Evz" se lauda de fiecare data cand au ocazia cu acest lucru. Si arata spre ceilalti. Numai ca lucrurile nu stau deloc in acest mod. Realitatea este alta. Si nu e cea creionata de ziaristii de la "Evenimentul zilei". Publicitatea de stat exista si la ziarul al carui proprietar este grupul de presa Ringier.
Cotidianul care, dupa schimbarea puterii politice in Romania, a fost numit in dese randuri "oficiosul" sau "ziarul puterii", a primit, cel putin in anul 2006, fara nici un fel de problema publicitate de la stat. ZIUA va ofera in numarul de astazi doar cateva exemple in acest sens. Astfel, "Fondul Proprietatea" este una dintre institutiile de stat care au platit pentru a-si face reclama in paginile acestui ziar. La fel si Oltchim, o societate apartinand, la randul ei, statului roman. "Evenimentul zilei" nu a refuzat nici oferta celor de la Distrigaz Sud, companie privatizata, dar la care statul are in continuare o participatie importanta.
Toate contractele au fost incheiate contra unor sume de bani destul de semnificative. Si dupa schimbarea puterii politice. Adica in perioada in care "Evenimentul zilei" a fost, este acuzat si in continuare, de faptul ca e mai putin critic la adresa puterii in comparatie cu alte publicatii. Probabil o pura "coincidenta". In total, "Evenimentul zilei" a incasat de la stat, prin intermediul publicitatii, circa 260.000 de euro in primele luni ale anului 2006. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.