Audierea "Concertului in mi bemol major pentru doua piane" de marele compozitor Wolfgang Amadeus Mozart contribuie la imbunatatirea vederii in cazul bolnavilor de glaucom si al celor cu disfunctii neurologice ale functiei vizuale. La aceasta concluzi
Audierea "Concertului in mi bemol major pentru doua piane" de marele compozitor Wolfgang Amadeus Mozart contribuie la imbunatatirea vederii in cazul bolnavilor de glaucom si al celor cu disfunctii neurologice ale functiei vizuale. La aceasta concluzie a ajuns o echipa de medici brazilieni, care isi expune rezultatele experimentului pe care l-a realizat in acest sens in paginile celei mai recente editii a revistei de specialitate British Journal of Ophthalmology, receptionata de Rompres.
La acest experiment au participat 60 de pacienti, cu disfunctii de origine diferita a vazului, dar cu varste apropiate, persoane de acelasi sex si etnie. Testul a constat in impartirea indivizilor in doua grupuri si efectuarea unei examinari mecanice a campului vizual. O parte dintre persoanele testate au fost examinate, punandu-le dinainte sa asculte muzica de Mozart, in timp ce ceilalti participanti la experiment au asteptat examinarea oftalmologica intr-o liniste desavarsita. Examinarea mecanica a campului vizual este o tehnica oftalmologica de testare a functiilor vizuale si prevede proiectia unei figuri albe pe un fundal deschis la culoare, pacientul apasa pe un buton abia dupa ce reuseste sa desluseasca trasaturile imaginii din fata. Indivizii care se pregateau de test sub acompaniamentul muzicii lui Mozart au reusit o mai buna performanta decat cei care s-au pregatit in liniste. Insa, din pacate, efectul benefic a durat doar zece minute. In opinia specialistilor brazilieni, rezultatele la care au ajuns in urma experimentului mentionat dau temei pentru a crede ca muzica lui Mozart actioneaza binefacator asupra perceptiei spatio-temporale, contribuind si la prelucrarea informatiei vizuale in creierul uman intr-un timp mult mai scurt decat in mod obisnuit. Efectele benefice ale muzicii renumitului compozitor austriac au fost relevate si in alte cazuri incat in lumea medicala se vorbeste de un adevarat "efect Mozart". In urma unor teste anterioare s-a dovedit ca muzica lui Mozart amelioreaza capacitatile pentru studierea matematicii si ridica nivelul studiului in general, accelerand si dezvoltarea creierului fatului in timpul sarcinii. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.