Pentru prima data in ultimii opt ani, in primele patru luni ale acestui an exporturile Republicii Moldova au scazut cu zece procente comparativ cu perioada similara a anului trecut, cauza principala fiind embargoul impus de Rusia pentru vinurile prov
Pentru prima data in ultimii opt ani, in primele patru luni ale acestui an exporturile Republicii Moldova au scazut cu zece procente comparativ cu perioada similara a anului trecut, cauza principala fiind embargoul impus de Rusia pentru vinurile provenite din Republica Moldova, informeaza AP, citata de Rompres. Potrivit autoritatilor moldovene, in primele patru luni valoarea exporturilor acestei foste republici sovietice s-a cifrat la 313 milioane dolari (244 milioane euro), cu 10% mai putin comparativ cu perioada similara a anului trecut. Biroul de statistica de la Chisinau a dezvaluit ca in primele patru luni ale acestui an exporturile Republicii Moldova spre Rusia au scazut cu 32 de procente comparativ cu perioada similara a anului trecut. In schimb, in ultimele luni importurile Republicii Moldova din Rusia au crescut, ceea ce a ridicat deficitul comercial la aproximativ 43%. Principalele produse de export ale Republicii Moldova sunt vinurile, conservele de fructe si legume, textilele si tutunul. In primele patru luni ale acestui an, boicotul vinurilor moldovene impus de Rusia a condus la scaderea cu aproximativ sase procente a productiei industriale a Republicii Moldova. Premierul moldovean, Vasile Tarlev, a apreciat ca acest boicot ar putea avea un impact serios pe termen lung asupra economiei Republicii Moldova, insa a promis ca va incerca sa gaseasca noi piete de desfacere pentru industria vitivinicola. Industria vitivinicola asigura aproximativ 30% din PIB-ul Republicii Moldova, una dintre cele mai sarace tari din Europa. Inainte de acest embargou, aproximativ 80% din productia de vinuri a Republicii Moldova era exportata pe piata rusa.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.