Printre problemele pe care isi propune sa le rezolve Dan Voiculescu, din pozitia de vicepremier, se numara si criza medicamentelor compensate. Reprezentantul Partidului Conservator in Ministerul Sanatatii este secretarul de stat Vlad Iliescu. L-am i
Printre problemele pe care isi propune sa le rezolve Dan Voiculescu, din pozitia de vicepremier, se numara si criza medicamentelor compensate. Reprezentantul Partidului Conservator in Ministerul Sanatatii este secretarul de stat Vlad Iliescu. L-am intrebat despre politica PC in domeniu si despre situatia spitalelor din Bucuresti, recent evaluate de prefectura.
- Se vor inchide spitale in capitala?
- Nu se pune problema inchiderii de spitale, nici in Bucuresti, nici in tara. Insa, toate unitatile trebuie sa se conformeze legii care spune ca fiecarui pat i se aloca 7 metri patrati de spatiu "hotelier". Legea era in vigoare si inainte de '89, ea corespunde unor norme minime de confort si igiena, dar a fost incalcata prin ingramadirea de paturi in saloane.
-De ce s-a incalcat legea?
-Obiectiv, am avut nevoie de o capacitate de cazare mare, pentru ca nu erau mijloace de investigare si tratament, deci durata internarii era crescuta. In Occident, durata de spitalizare este la jumatate, capacitatea hoteliera s-a redus, se lucreaza intensiv. Investitiile facute ne dau posibilitatea sa reducem durata internarii si sa putem dirija resursele spre terapie, nu spre cazare. Pacientilor li se vor rezolva mai repede problemele, fara aglomeratie, desi vom avea un numar mai mic de paturi.
- Subiectiv?
- Personalul este raportat la numarul de paturi, nu la serviciile efectiv prestate. De aceea, ar putea apare temeri legate de reduceri de personal.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.