Problema principala a Bursei de Valori Bucuresti este numarul mic de companii listate. Statistica arata ca noua emitenti realizeaza 90% din volumul tranzactiilor. Vorbim de celebrele SIF-uri, doua companii petroliere si doar doua din cele aproximativ
Problema principala a Bursei de Valori Bucuresti este numarul mic de companii listate. Statistica arata ca noua emitenti realizeaza 90% din volumul tranzactiilor. Vorbim de celebrele SIF-uri, doua companii petroliere si doar doua din cele aproximativ 30 de banci romanesti. Lipsesc multe, sunt sectoare intregi in economie care nu au reprezentare la Bursa. Bursa pare a fi un supermarket cu putina marfa in rafturi si din ce in ce mai putini cumparatori. Degeaba deplangem ca a scazut numarul investitorilor activi de la 13.000 la 5.000, pentru ca, atata timp cat rafturile continua sa fie goale, nu vor veni nici investitorii.
Faptul ca din sectorul privat nu au venit mai multe companii poate fi justificat de mediul economic instabil, cu inflatie de doua cifre, uneori de trei, caz in care este imposibila realizarea unui plan de dezvoltare pe mai multi ani, care sa ia in considerare si solutia finantarii prin Bursa. Acum am trecut intr-o noua etapa, avem un mediu stabil, inflatie de o cifra, dar companiile sunt mai degraba atrase de dobanzile relativ mici la creditele bancare. In mod natural, o sa urmeze si etapa finala, in care companiile romanesti vor descoperi ca prin Bursa se pot finanta mai ieftin decat prin banca.
Daca se doreste a avea o piata de capital in Romania, atunci acum este momentul sa o incurajam. Altfel, companiile romanesti nu vor sta mult pe ganduri si vor cauta surse de finantare pe alte burse europene, iar BVB-ul va ramane o bursa mica, lipsita de importanta pentru mediul economic. Iar odata cu emitentii vor pleca si cei 5.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.