60% dintre bolnavi primesc un antibiotic. De aceea medicamentul trebuie sa fie cat mai tintit pentru afectiunea de care sufera, avertizeaza prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase ""Matei Bals"". Pentru aceast
60% dintre bolnavi primesc un antibiotic. De aceea medicamentul trebuie sa fie cat mai tintit pentru afectiunea de care sufera, avertizeaza prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase ""Matei Bals"".

Pentru aceasta, medicul va efectua teste care sa evidentieze agentul microbian ce a produs boala si sa testeze sensibilitatea acestuia la medicamente, astfel incat antibioterapia sa fie cat mai eficienta.
Prof. dr. Irinel Popescu, seful Clinicii de Chirurgie Generala si Transplant de la Institutul Fundeni, apreciaza ca ""se face exces de antibiotice. Este un pacat vechi de care inca nu ne-am dezbarat. Alteori, intr-un sistem subfinantat, ne oprim cu doza exact cand nu trebuie si acesta este un alt sistem de selectie a germenilor"".
INFECTII. Prof. dr. Dan Tulbure, seful Clinicii A.T.I. de la Institutul Fundeni, considera necesare un control strict al infectiilor, un inventar complet al germenilor, efectuate antibiograme si apoi sa se utilizeze antibioticele adecvate. Cele mai frecvente infectii sunt cele digestive, produse de stafilococi, enterococi si o serie de germeni gram negativi. ""Germenii ii avem inmagazinati in noi, iar cand scade imunitatea se instaleaza infectia"", a explicat prof. dr. Dan Tulbure. Prof. dr. Ludovic Paun, presedintele Societatii Romane de Boli Infectioase, sustine ca in timp ce, in 1951, o septicemie se trata cu cateva grame de antibiotic, azi tratamentul presupune asocierea a doua sau chiar trei antibiotice. Suntem mai putin rezistenti, iar primele cauze ale scaderii acesteia sunt poluarea, mancarea nesanatoasa, stresul"", a spus prof. dr. Paun.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.