Electoratul din Republica Cehia este asteptat, astazi si maine, la urne, pentru a-si exprima optiunea in cadrul celui de-al saselea scrutin legislativ din perioada post-comunista, scrutin care va stabili componenta Parlamentului pentru urmatorii patr
Electoratul din Republica Cehia este asteptat, astazi si maine, la urne, pentru a-si exprima optiunea in cadrul celui de-al saselea scrutin legislativ din perioada post-comunista, scrutin care va stabili componenta Parlamentului pentru urmatorii patru ani. Pentru treapta intai a podiumului concureaza, cu sanse similare, social-democratii (CSSD) aflati la guvernare de opt ani si opozitia liberala (ODS, condusa de Mirek Topolanek.Pe ultima suta de metri a campaniei electorale, liderii CSSD s-au confruntat cu incomode acuzatii de ingerinta politica in anchetele judiciare, lansate de colonelul de politie Jan Kubice, responsabil pentru combaterea coruptiei. Conform acestuia, premierul Jiri Paroubek, factori responsabili din Ministerul de Interne si conducerea politiei ar fi incercat sa limiteze anchetele in cazuri de coruptie in care sunt implicati membri CSSD."Criminalitatea organizata a patruns in aparatul de stat", a afirmat Kubice, in fata unei comisii parlamentare.Acuzatiile au permis opozitiei de dreapta sa reia criticile la adresa legaturilor puterii cu mafia. In replica premierul a acvuzat "o conspiratie" alimentata de ODS, cu scopul de a-l discredita si a diminua sansele electorale ale social-democratilor. In mod justificat, Paroubek a uzat de argumentul greu al performantelor economice ale Guvernului sau - crestere economica de sase la suta in 2005, reducerea deficitului bugetar, cresterea exporturilor, diminuarea ratei somajului, atragerea de investitii straine. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, campania opozitiei din ODS, focalizata asupra reformelor fiscale si combaterii coruptiei, a reusit sa convinga 26,7 pana la 32 la suta, din totalul celor chestionati, in usor avantaf fata de CSSD, care ar putea conta pe 24,2 - 28,00 la suta din intentiile de vot. Aceleasi teste de popularitate 13,00, pina la 17,3 procente pentu Partidul Comunist si aproximativ opt procente pentru ecologisti. Doar Institutul Factum Invenio a facut nota discordanta fata de restul realizatorilor de sondaje de opinie, pronosticand un avantaj de 0,7 procente pentru actuala putere, in fata liberalilor, noteaza Mediafax. Cum este cert ca nici una dintre formatiuni nu va obtine suficiente voturi pentru a guverna singura, in culisele scenei politice pragheze au inceput deja discutiile pentru formarea unei viitoare coalitii guvernamentale.Se pare ca ecologistii, al caror partid ar putea intra, pentru prima oara, in Parlament, vor avea un cuvant foarte important de spus. Fostul presedinte al Cehia, influentul si respectatul Vaclav Havel, a sustinut puternic formatiunea verzilor, in ultimele zile. Nu trebuie trecuta cu vederea nici capacitatea comunistilor de a mobiliza nostalgici ai secerii si ciocanului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.