Protestele provocate de acostarea unei nave militare americane sub drapel NATO, Advantage, in portul ucrainean Feodosia, din Crimeea, continuau, ieri, pentru a patra zi consecutiv. Conform agentiilor de presa ruse, consultate de Rompres, pentru ieri
Protestele provocate de acostarea unei nave militare americane sub drapel NATO, Advantage, in portul ucrainean Feodosia, din Crimeea, continuau, ieri, pentru a patra zi consecutiv. Conform agentiilor de presa ruse, consultate de Rompres, pentru ieri dupa-amiaza erau asteptate delegatii de manifestanti din mai multe orase din estul Ucrainei - Donetk, Dnepropetrovsk, Nikolaev, Odesa si Zaporojie. Acostarea navei americane in portul Feodosia si descarcarea unor echipamente militare si a unor materiale de constructie au generat un val de proteste in randul simpatizantilor partidelor rusofone din centrul si estul Ucrainei. De patru zile, prin fata celor cateva sute de protestatari de la Feodosia se perinda oratori de diferite culori politice, din randurile organizatorilor - Partidul Comunist, Partidul Regiunilor, Partidul Socialist Progresist - a caror orientare promoscovita este atestata de discursurile sustinute, incheiate prin lozinci de genul "Viitorul nostru e impreuna cu Rusia!", "Rusia - prieten, NATO ne e dusman!" sau "Rusine tradatorilor!". Un deputat in Rada Suprema (Parlamentul unicameral de la Kiev) din partea Partidului Regiunilor, Iuri Boldarev, a incercat sa acrediteze ideea ca acostarea navei Advantage ar trebui corelata cu o decizie adoptata la 19 aprilie, anul acesta, de catre o companie petroliera a SUA, care ar fi castigat licitatia pentru exploatarea platoului continental al Marii Negre in zona Kerci-Feodosia. Aceasta companie, a comentat Boldarev, va face forari si va cauta petrol, iar pentru protejarea interselor sale economice din Ucraina, SUA ar dori sa construiasca o baza militara in localitatea Crimeea Veche. Ambasada Statelor Unite la Kiev a calificat aceasta informatie drept "o farsa".
Manifestantii invoca Legea
Atat presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, cat si Ministerele de Externe si al Apararii de la Kiev au tinut sa explice populatiei ca prezenta controversatei nave are legatura doar cu manevrele internationale ce vor avea loc in Crimeea, luna aceasta, antrenand si participarea Ucrainei. De altfel, dupa cum a reamintit Iuscenko, astfel de exercitii militare comune s-au desfasurat cu regularitate in ultimii ani.Autoritatile de la Kiev au mai precizat ca echipamentele si materialele de constructie care au fost aduse de nava Advantage vor fi utilizate la modernizarea unui poligon de la baza de antrenamente din zona Starokramski, care va fi utilizata in cadrul programului "Parteneriat pentru pace" al Aliantei Atlantice, destinat pregatirii fortelor de pace. Din pacate, conform legii, Iuscenko nu poate influenta protestele de la Feodosia. Actualele manifestatii anti-NATO se bazeaza pe interdictia prezentei trupelor si tehnicii militare straine pe teritoriul Ucrainei, impusa de Constitutie. Asupra aplicarii acestei restrictii poate decide doar Rada Suprema, nu si seful statului. In luna februarie, Parlamentul din vechea legislatura a respins proiectul de lege inaintat de Iuscenko privind desfasurarea unor exercitii internationale militare pe teritoriul ucrainean si, in virtutea acestui fapt, prezenta navei Advantage si descarcarea de echipamente militare pe teritoriul Ucrainei au fost catalogate drept ilegale. Ministrul interimar al Apararii, Anatoli Gritenko, a incercat sa aplaneze conflictul, promitand ca prezenta militarilor americani va fi legalizata la 7 iunie, in cadrul primei sesiuni a Radei Supreme. Prognozele analistilor in acest sens sunt insa destul de pesimiste, acestia apreciind ca apropiata sedinta parlamentara s-ar putea incheia cu un scandal rasunator. Previziunea este fondata pe faptul ca Partidul Comunistilor si-a exprimat deja opozitia fata de prezenta militara straina pe teritoriul ucrainean, anuntand ca va solicita demisia ministrilor interimari de la Externe si Aparare. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.