Cele mai multe dintre spitalele romanesti risca sa fie desfiintate. Si asta pentru ca noile conditii de acreditare a acestora, impuse prin ordin al ministrului sanatatii, sunt aproape imposibil de respectat, din cauza investitiilor uriase pe care un
Cele mai multe dintre spitalele romanesti risca sa fie desfiintate. Si asta pentru ca noile conditii de acreditare a acestora, impuse prin ordin al ministrului sanatatii, sunt aproape imposibil de respectat, din cauza investitiilor uriase pe care unitatile sanitare ar trebui sa le faca.

Sub pretextul ca spitalele trebuie sa ofere servicii medicale de calitate, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a inclus in reforma obligativitatea obtinerii autorizatiei de functionare de catre unitatile sanitare, precum si a acreditarii acestora. La prima vedere, totul ar parea in regula, daca nu s-ar cunoaste subfinantarea cronica a spitalelor romanesti, obligate, ani la randul, sa supravietuiasca de pe o zi pe alta. Noile conditii de acreditare a spitalelor sunt insa atat de drastice si utopice, incat prea putine unitati sanitare le vor putea indeplini. Tragic este ca spitalele care nu-si obtin acreditarea se vor desfiinta. Pana la intrarea in procedura de acreditare, spitalele trebuie sa obtina autorizatia sanitara de functionare, care se vizeaza anual. Pentru obtinerea acesteia, unitatile sanitare cu paturi trebuie sa respecte reglementarile prevazute in Ord inul ministrului sanatatii pentru aprobarea Normelor privind conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un spital in vederea obtinerii autorizatiei sanitare de functionare. Printre aceste norme se numara si obligativitatea existentei unei zone verzi in incinta spitalului cu o suprafata de minimum 20 metri patrati pentru fiecare pat. Totodata, incinta spitalului trebuie sa fie delimitata de zonele din jur, astfel incat accesul in incinta sa fie controlat si sa fie prevazuta cu cai de acces pietonal si pentru autovehicule.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.