Valoarea totala a investitiilor straine directe (ISD) in Romania ar putea fi, in acest an, de circa 9 miliarde de euro, fata de 5,2 miliarde de euro in 2005, avand in vedere ca autoritatile prognozeaza pentru 2006 fluxuri de ISD de 6,2 miliarde de eu
Valoarea totala a investitiilor straine directe (ISD) in Romania ar putea fi, in acest an, de circa 9 miliarde de euro, fata de 5,2 miliarde de euro in 2005, avand in vedere ca autoritatile prognozeaza pentru 2006 fluxuri de ISD de 6,2 miliarde de euro, fara a include incasarile din privatizarile BCR si CEC. Presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Ana-Maria Cristina, a precizat, ieri, ca institutia se asteapta la investitii straine de 6,2 miliarde de euro in acest an, suma care nu include veniturile din privatizari importante precum BCR sau CEC. Erste Bank a castigat la sfarsitul anului trecut licitatia de privatizare a BCR, oferind 3,75 miliarde de euro. Tranzactia este asteptata sa se incheie in luna iulie a acestui an, iar statul va incasa circa 2,2 miliarde de euro, diferenta revenind Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, care detin 25% plus doua actiuni la BCR. In cazul CEC, investitorii vor depune ofertele angajante pana la 17 iulie, iar castigatorul licitatiei va fi anuntat la mijlocul lunii septembrie. Analistii au estimat ca tranzactia va avea o valoare de circa un miliard de euro.
Investitiile scad dupa aderare
Ponderea marilor privatizari in valoarea totala a investitiilor s-a redus in ultimii ani in favoarea proiectelor greenfield, a aratat presedintele ARIS. Potrivit datelor ARIS, Romania a ocupat, anul trecut, locul trei in regiune in functie de volumul investitiilor straine directe, dupa Cehia - 8,8 miliarde de euro, si Polonia - 6,1 miliarde de euro. Din punct de vedere al valorii pe locuitor, Romania s-a situat pe locul patru in 2005, cu 239 de euro, dupa Cehia - 865 de euro, Ungaria - 341 de euro, Croatia - 292 de euro, si inaintea Bulgariei - 232 de euro, Slovenia - 217 euro si Polonia - 159 de euro. In ceea ce priveste investitiile din primul trimestru al acestui an, Romania a ocupat locul doi, cu 1,7 miliarde de euro, dupa Polonia, - 2,7 miliarde de euro. Pe locurile urmatoare s-au situat Bulgaria, cu 755 milioane de euro si Cehia, cu 564 milioane de euro. Ana-Maria Cristina a precizat ca, in primele cinci luni, valoarea investitiilor cu impact semnificativ in economie, care depasesc un miliard de dolari, a fost de 579 milioane de dolari, comparativ cu 292 milioane de dolari in intervalul similar din 2005. Valoarea totala a proiectelor angajate conform Legii 332/2001 privind investitiile cu impact semnificativ a ajuns, de la intrarea in vigoare a legii, in 2001, la 5,8 miliarde de dolari. Principalele domenii care au atras investitii semnificative sunt telecomunicatiile, comertul si serviciile. Presedintele ARIS a adaugat ca investitiile s-ar putea reduce la o anumita perioada dupa aderarea Romaniei la UE, conform experientei statelor din regiune care au devenit membre ale blocului comunitar in anul 2004. Cristina a mai aratat ca Agentia incearca sa atraga investitii in sectorul industriei producatoare, pentru bunuri care sunt in prezent importate, pentru a echilibra balanta comerciala si deficitul de cont curent.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.