Pachetul Legilor sanatatii a imbolnavit deja, prin efectele imediate, mai multi oameni decat ar fi putut-o face un virus foarte agresiv. Dintr-o lovitura, ""molima Nicolaescu"" scoate din circuit somitati medicale si mii de doctori cu competente ridi
Pachetul Legilor sanatatii a imbolnavit deja, prin efectele imediate, mai multi oameni decat ar fi putut-o face un virus foarte agresiv. Dintr-o lovitura, ""molima Nicolaescu"" scoate din circuit somitati medicale si mii de doctori cu competente ridicate. Pacientul scapat de sub control s-a comportat la fel ca bolnavii mintali din stabilimentele sub sigla Marcutei: cand este lasat putin liber da in cap paznicului sau medicilor. Mimand cabotin crucea functionarului public obligat sa o poarte pe drumul Golgotei, pacientul refugiat in cabinetul ministrului Sanatatii semneaza ordine confuze, ia decizii contradictorii si isi urmeaza neabatut ideea fixa.
Avand drept glazura cuvantul ""reforma"", actiunea ministeriala loveste nu intr-un sistem catalogat ca nefunctional, ci exact in oamenii care tin linia de plutire a barcazului. Politrucul Nicolaescu stie bine un singur lucru - arta diversiunii. Ocolind realitatea banilor, fara de care nici un sistem national nu poate functiona, el a mutat problema la directorii de spitale, considerati, aproape in corpore, descalificati pentru conducere. Supramediatizarea conflictului Nicolaescu - Oprescu a dus la concluzia gresita ca ministrul liberal vrea sa inlature un adversar politic. Nu! Nicolaescu i-a tintit pe foarte multi directori de spitale care aveau ""vina"" galoanelor academice stranse pe frontul luptei pentru salvarea vietilor. Asta nu pricepe neam ministrul pus pe rele: in medicina, competenta se aduna greu, cu multa truda la patul bolnavului, cu mii de nopti nedormite, cu emotii puternice pentru decizii cu adevarat capitale. Pe deasupra, cu multa, foarte multa carte. Mii de doctori aflati in varf de cariera profesionala, sute de profesori universitari, multi sefi de scoala sunt acum pusi pe liber de un ministru sarit de pe fix.
Nu este doar el vinovat. Sa nu uitam lansarea cu mare fast a ""pachetului"", cand la Palatul Parlamentului Nicolaescu era dus de manere, ca un cazan cu apa clocotita, de chiar presedintele tarii si de primul-ministru. Apa fierbinte s-a rasturnat peste tara si l-a oparit si pe Traian Basescu, atunci cand a ajuns sa aiba nevoie de doctori. Culmea ironiei, profesorul Costica Popa, care
l-a insotit pe prezident la Paris, a plecat director de spital, la venire gasind locul ocupat printr-o circulara administrativa.
Aberatia ministeriala merge pana in panzele albe. Directorii considerati incompatibili de
noua lege sunt inlocuiti cu titlu provizoriu de alti manageri, care trebuie sa faca scoala pana la examenul de peste sase luni. Atunci de ce au mai fost date afara nume cu rezonanta in lumea medicala, pentru a introduce in sistem persoane, multe absolut necunoscute in spitale? Meritul lor de a fi frecat clanta usii pe la partidul ministrului nu este un argument in fata bolnavilor.
Am asteptat o reactie omeneasca de la tartorul reformei - sa mearga la Timisoara, la pacientii care au facut congestie cerebrala stand la coada ore in sir pentru medicamentele compensate distribuite dupa algoritmul Nicolaescu. Sunt curios sa vad cand va ajunge si dl ministru pe mana medicilor. I-as recomanda, pentru recuperare, Spitalul de Boli nervoase de la Sighet, prezentat ieri de Jurnalul National, unde un copil cu dizabilitati sta de doua luni cu o fractura deschisa de femur. Ar mai fi si stabilamentul de la Poiana Mare unde a reinscaunat-o pe faimoasa Maria Pesa, data afara pentru incompetenta in urma unui scandal international. Asa ar intelege, sub terapia de soc, cat de corecte sunt legile ce-i poarta numele, devenit un stigmat pe breasla contabililor. Cand a fost ales-numit prim-vicepresedinte ""la auditori"", au citit intai ""la autisti"". Era doar o mica greseala care ascundea un mare adevar. Legi rupte de realitate, cu efecte nocive pentru sanatatea sociala - iata ce ne-a adus pacientul irecuperabil.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.