Presa europeana nu este suficient de bine pusa la adapost de ""supravegherea inoportuna"" din partea autoritatilor nationale, iar statele membre ale UE ar trebui sa ia masuri in acest sens. Acesta este mesajul transmis de presedintele Federatiei
Presa europeana nu este suficient de bine pusa la adapost de ""supravegherea inoportuna"" din partea autoritatilor nationale, iar statele membre ale UE ar trebui sa ia masuri in acest sens.

Acesta este mesajul transmis de presedintele Federatiei Internationale a Ziaristilor (IFJ), Aidan White, presedintilor institutiilor Uniunii, informeaza Mediafax. White a atras atentia asupra riscului ca in Europa sa se dezvolte o ""cultura a supravegherii de rutina"", care poate pune in pericol libertatea presei. Prin urmare, Comisia Europeana si Parlamentul European ar trebui sa declanseze anchete pentru a afla daca exista o politica de supraveghere coordonata a presei europene si daca fortele de politie coopereaza in operatiuni indreptate impotriva presei sau a ziaristilor. Presedintele IFJ a adus in discutie cazuri recente petrecute in cateva state membre. Este vorba despre Germania, tara in care mai multi reporteri de investigatii au fost supravegheati, despre Olanda, unde doi jurnalisti reclama ca telefoanele le-au fost puse sub supraveghere, si despre Danemarca, stat in care doi ziaristi risca sa fie urmariti in justitie si condamnati la inchisoare pentru publicarea de ""informatii obtinute ilegal de o terta parte"", intr-o ancheta asupra motivelor invocate de autoritati pentru a sustine razboiul din Irak. (Irina Cristea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.