CNSLR Fratia a adresat o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care reclama dezinteresul Guvernului fata de organizatiile sindicale reprezentative din domeniul invatamantului si fata de intreaga categorie sociala a cadrelor didactice. In scrisoar
CNSLR Fratia a adresat o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care reclama dezinteresul Guvernului fata de organizatiile sindicale reprezentative din domeniul invatamantului si fata de intreaga categorie sociala a cadrelor didactice. In scrisoare se evidentiaza necesitatea evaluarii stadiului aplicarii acordului incheiat in noiembrie 2005, intre reprezentantii federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar si universitar si cei ai Executivului, document negociat chiar cu participarea directa a presedintelui Traian Basescu. Desi evaluarea stadiului aplicarii acordului trebuia realizata pana la 1 iunie 2006, in scrisoare se afirma ca pana in prezent nu s-a vazut decat intentia Guvernului de a tergiversa punerea in aplicare a prevederilor acordului. Nemultumirile sindicatelor legate de respectarea acordului se refera, in principal, la obligatia Executivului de a asigura resurse suplimentare de 1,1% din PIB peste nivelul alocat prin proiectul de buget al anului 2006, pentru finantarea proiectelor si investitiilor aferente educatiei, precizandu-se ca nu s-a acordat decat 9,0% din suma prevazuta, care ar fi trebuit sa fie de 1,1 miliarde euro. De asemenea, este efidentiat angajamentul elaborarii proiectului de lege al salarizarii personalului din invatamant pana la data de 15 aprilie 2006. Federatiile sindicale trebuiau sa desemneze specialisti care sa participe la elaborarea legii, insa abia la finele lunii mai 2006 s-a numit o echipa de lucru, ce se afla la inceputul demersului de elaborare a proiectului de act normativ si in componenta caruia nu intra nici un reprezentant al organizatiilor sindicale. "Organizatiile sindicale sunt, in continuare, dispuse la un dialog normal, real si eficient cu reprezentantii Guvernului Romaniei. Nu am dori sa credem, domnule Presedinte, ca si acest document, incheiat in prezenta dumneavoastra, a fost doar o modalitate a Executivului de a mai castiga sase luni de liniste sociala", se precizeaza in scrisoarea adresata de CNSLR Fratia presedintelui Traian Basescu.
Tariceanu: Ne-am achitat toate obligatiile
Premierul Calin Popescu Tariceanu a sustinut ieri ca nu stie despre iminenta unei greve in invatamant si nici nu cunoaste motivele pentru care unele sindicate ar putea declansa protestul, pentru ca obligatiile asumate prin protocolul din noiembrie cu federatiile din educatie au fost puse in practica. "Din cate stiu, obligatiile pe care ni le-am asumat prin protocol am urmarit sa le punem in practica, si se pot verifica angajamentele referitoare la obligatiile restante din perioada 2001-2004. Ele au fost achitate conform programului la care ne-am angajat", a adeclarat premierul Tariceanu.
Federatia Educatiei Nationale (FEN) a anuntat, miercuri, ca a inceput sa stranga semnaturi pentru redeschiderea conflictului de munca suspendat in luna noiembrie 2005, pozitie fata de care celelalte federatii sindicale ale profesorilor nu au anuntat inca vreun sprijin. Potrivit FEN, decizia vine dupa ce Guvernul "a uitat" de prevederile acordului incheiat cu organizatiile sindicale din invatamant pentru stoparea grevei generale din toamna anului trecut. (M.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.