Banca Comerciala Romana si BCR Securities au castigat licitatia pentru a intermedia emisiunea de obligatiuni municipale ale Primariei Timisoara. In valoare de 150 milioane lei, emisiunea este cel mai mare imprumut obligatar al unei administratii loca

Banca Comerciala Romana si BCR Securities au castigat licitatia pentru a intermedia emisiunea de obligatiuni municipale ale Primariei Timisoara. In valoare de 150 milioane lei, emisiunea este cel mai mare imprumut obligatar al unei administratii locale. Consultanta financiara a fost asigurata de VMB Partners.
Potrivit BCR montajul financiar prevede acordarea unui credit punte in valoare de 30 milioane lei si emiterea a cinci transe de obligatiuni in valoare de 30 milioane lei fiecare. Fondurile obtinute de municipalitate vor fi folosite pentru acoperirea nevoilor de finantare a proiectelor de investitii de interes local.
Dobanda este variabila si va fi platita trimestrial. Rata se calculeaza ca medie a dobanzilor pe piata interbancara pentru depozite (BUBID) si credite (BUBOR) la trei luni, plus 0,1 puncte procentuale, transmite un comunicat al VMB Partners.
In cazul creditului punte folosit pentru finantarea initiala, dobanda este bubor trei luni minus 0,25%, considerata mai mult decat avantajoasa.

Piata obligatiunilor, in pragul unui boom

Conditiile macroeconomice favorabile ne indreptatesc sa avem convingerea ca si alte administratii publice locale vor apela la finantari pe piata locala de capital, a declarat Marius Danila, Director Executiv al Directiei Managementul Grupului si Piete de Capital din cadrul BCR . Obligatiunile municipale au devenit o forma avantajoasa de finantare, oferind in acelasi timp un instrument pentru atragerea investitorilor in aceste titluri cu venit fix, precizeaza un comunicat al VMB. Predeal si Mangalia au startat piata obligatiunilor in 2001 fiind urmate de foarte multe municipalitati. La inceput sumele si maturitatile au fost mici, dar odata cu dezvoltarea pietei si marirea veniturilor proprii ale comunitatilor locale, fondurile atrase si perioada de rambursare cresc, ajungandu-se la sume mari si maturitati de pana la 20 de ani. In acelasi timp dobanzile si comisioanele percepute de grupurile financiare sunt in scadere.

Titlurile prefinantate, ultimul produs VMB

Ultimul produs financiar initiat sunt obligatiunile prefinantate, care reprezinta un montaj financiar compus dintr-un credit punte care se deruleaza pe perioada investitiei care se refinanteaza prin emisiune de obligatiuni. Pentru finantari mari se adopta solutia de a folosi in serie acest instrument. Seriile pot fi unificate oferindu-se o solutie alternativa solida de plasament si un volum important investitorilor, care vor fi motivati sa ramana in piata romaneasca.

Timisoara nu este la debut

Prima emisiune a municipalitatii Timisoara, lansata in primavara anului 2003, in valoare de 10 milioane de lei, a fost destinata finantarii a trei proiecte de reabilitare a unor drumuri in zone extrem de aglomerate ale orasului. Din categoria titlurilor listate in prezent la cota Bursei de Valori Bucuresti fac parte 13 serii de obligatiuni municipale, majoritatea emise in 2003 si 2004.
Municipalitatile s-au imprumutat pe termene cuprinse intre un an si jumatate si sase ani, cele mai multe angajamente avand o scadenta cuprinsa intre doi si trei ani. Obligatiunile lansate de Primariile Timisoara si Oradea au cele mai ridicate valori, de 20 milioane de lei, respectiv 15 milioane de lei, precum si cea mai lunga maturitate inregistrata pana acum pe piata de capital din Romania, de sase ani. Nivelul dobanzii oferite investitorilor difera de la emisiune la emisiune. Cele mai multe serii de obligatiuni municipale au ca referinta BUBID si BUBOR, la care se adauga cateva puncte procentuale. Dobanzile sunt calculate trimestrial sau semestrial.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.