Surd la toate semnalele si propunerile colegilor de alianta, ministrul Finantelor a trecut prin Guvern proiectul noului cod fiscal ce va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007. Teoretic, odata cu intrarea in Uniunea Europeana. Uniunea in care nici o alt
Surd la toate semnalele si propunerile colegilor de alianta, ministrul Finantelor a trecut prin Guvern proiectul noului cod fiscal ce va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007. Teoretic, odata cu intrarea in Uniunea Europeana. Uniunea in care nici o alta tara nu a recurs la experimentul cotei unice de impozitare. Dar cum administratia e multumita de gradul de colectare - ce i-a adus si niste surprinzatoare sume in plus, cu care nu prea stie deocamdata ce sa faca - va merge inainte cu cota unica si cu TVA de 19%. In rest, nu sunt prea multe alte lucruri de semnalat, in afara aceluia ca Romania ramane campioana la numarul de taxe si impozite pe care le platesc cetatenii si companiile, cu 190 astfel de dari. Ba o noutate exista: la sugestia sefului sau, premierul, Sebastian Vladescu a operat o rectificare a impozitelor pe care le platesc amatorii de circulatie pe doua roti, care pana acum erau egale cu cele pe patru roti. Anul viitor, Calin Popescu Tariceanu va face o economie importanta la mersul pe motocicleta care, nu-i asa, e mai degraba un vehicul utilitar decat unul de lux.
Dl Vladescu e atat de satisfacut de opera sa incat declara ca abia asteapta sa scape de obligatiile politice pentru a redeveni simplu intreprinzator si de a se bucura de binefacerile acestui cod fiscal care, iata ca a dat Domnul sa se contureze dupa un an si jumatate de promisiuni si chinuri ale facerii. Cei mai satisfacuti ar trebui sa fie, asemeni dlui Vladescu, oamenii de afaceri. Cei care se tot plang de instabilitatea fiscalitatii si de dificultatile de a face proiectii economice pe termen lung. Ei stiu acum ca reperele fundamentale ale business-planurilor lor raman cele doua cifre: 16 si 19. Nu sunt insa prea convinsi si un alt ministru de Finante, de data aceasta "fost", isi exprima scepticismul: nu cred ca vor ramane asa, nici cota unica si nici TVA - zice Mihai Tanasescu. Si cand zice se bazeaza pe unele calcule, pe care le-au facut si reprezentantii europeni de resort, care spun ca in aceste conditii Romania nu va strange banii necesari acoperirii necesitatilor interne si a partii care-i revine in cadrul efortului de aderare. Aceiasi care spun, de mai multa vreme, ca va trebui umblat la TVA si ca cota unica e o prostie. Guvernul nu se impiedica insa de astfel de amanunte. El merge inainte si daca lucrurile se vor adeveri pe parcurs, nu e nici o problema: umblam si la TVA si vedem ce facem si cu cota unica. Acum suntem insa fermi. Doar nu ne doare gura? Elegant e sa promiti. A te tine de cuvant - inseamna cu totul altceva.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.