Principalul motiv pentru care preturile sortimentelor de titei raman la un nivel relativ ridicat este reprezentat de tensiunile geopolitice, si nu de insuficienta ofertei. Din acest punct de vedere, Organizatia tarilor exportatoare de petrol (OPEC) u

Principalul motiv pentru care preturile sortimentelor de titei raman la un nivel relativ ridicat este reprezentat de tensiunile geopolitice, si nu de insuficienta ofertei. Din acest punct de vedere, Organizatia tarilor exportatoare de petrol (OPEC) urma sa-si dea ieri avizul pentru mentinerea statu quo-ului in privinta productiei, cel putin pana la urmatoarea intalnire ce se va desfasura pe 11 septembrie la Viena.
Membrii OPEC s-au intrunit ieri la Caracas, la invitatia presedintelui venezuelan, Hugo Chavez, pentru a discuta asupra politicii de productie a Organizatiei in contextul accentuarii conflictelor geopolitice, atat in Asia, cat si in Africa si America de Sud.
Cele doua zile de consultari care au precedat reuniunea au lasat sa se inteleaga insa ca OPEC va mentine neschimbati parametrii productiei, cel putin pana in luna septembrie, cand urmeaza sa aiba loc noi discutii pe aceasta tema.
De mai bine de un an de zile, cota de productie a celor 11 tari membre ale Organizatiei se situeaza la 28 milioane de barili pe zi, ceea ce inseamna 40% din consumul pietei.
''Nu cred ca as putea sa accept o reducere a productiei in clipa de fata, deoarece la 72 de dolari barilul, nu ar fi un gest justificat si cred ca OPEC va alege statu quo-ul la aceasta reuniune'', a declarat pentru agentiile de presa internationale Abdallah Ben Hamad Al-Attiya, ministrul Energiei din Qatar.
Chiar si Comitetul de Supraveghere a pietelor din OPEC, care dicteaza de cele mai multe ori linia urmata de cartel, a recomandat o mentinere a actualelor cote.

Venezuela renunta la pretentii

Venezuela, stat membru al OPEC, cu importante resurse de titei greu, si-a exprimat in urma cu cateva saptamani dorinta de a reduce, la nivelul intregii Organizatii, volumul productiei.
La acea data opinia Venezuelei se intemeia insa pe incercarea de a stopa specula si de a reduce profitul marilor exploatatori din America Latina (incercare care a dus la nationalizarea campurilor petrolifere si a zacamintelor de gaze naturale). La ora actuala, insa, Venezuela se arata ca o sustinatoare a preturilor ridicate, excluzand ideea unei scaderi a productiei. ''Este mult prea devreme pentru a lua in considerare o scadere a productiei'', a explicat ministrul Energiei, Rafael Ramirez, estimand insa totodata ca nu ar fi exclusa o interventie pana in luna septembrie.

Problemele geopolitice

In acest context, sfatul OPEC indeamna la calmarea pietei. In conditiile unei oferte suficiente, numai depasirea tensiunilor geopolitice poate garanta stabilitatea pietei.
''Se pare ca trebuie sa intarim mesajul de stabilitate pentru piata petrolului. Ca atare, discutiile conferintei se vor invarti in jurul acestui subiect'', a explicat Ramirez.
O dovada a influentei conflictelor politice asupra pietei petrolului s-a facut simtita si zilele trecute, cand, dupa ce Statele Unite si-au manifestat dorinta de a participa la o prima runda de negocieri cu Iranul (dupa mai bine de 27 de ani de tacere), din cadrul incercarilor diplomatice ale Europei si Rusiei de a convinge Teheranul sa renunte la imbogatirea uraniului, preturile la petrol au scazut sub 70 de dolari barilul.

Rusia ii aminteste Occidentului pretul securitatii energetice

Presedintele Uniunii industriasilor si patronilor din Rusia, Alexandre Chokine, i-a prevenit ieri pe europeni ca Rusia nu detine suficient gaz pentru a satisface intreaga lume, informeaza RIA Novosti. Potrivit analistilor citati de agentia de presa rusa, declaratia, survenita in ajunul summit-ului G8 gazduit de catre Moscova, nu vrea sa faca altceva decat sa-i aminteasca Occidentului ca securitatea energetica trebuie platita. Faptul ca declaratia vine din partea lui Chokine, mai comenteaza sursa citata, se datoreaza faptului ca acesta nu are un statut oficial, el reprezentand piata, si nu puterea politica. ''Volumul livrarilor catre China este atat de mare incat sunt aproape inevitabile problemele de aprovizionare a Europei'', a anuntat acesta in cadrul unui summit pe teme energetice desfasurat la Paris.
Declaratiile lui Chokine, comenteaza politologii europeni, au toate sansele sa reaprinda scandalul energetic dintre Rusia si Europa, mai ales in conditiile in care guvernul de la Kremlin vrea sa transmita in paralel un semnal de incredere si responsabilitate fata de aprovizionarea cu gaze naturale a Uniunii Europene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.