Vicepremierul George Copos si-a anuntat ieri demisia din cabinetul Tariceanu. Pretextul invocat de conservator a fost nemultumirea fata de anumite prevederi din proiectul de modificare a Codului Fiscal, aprobat in sedinta de Guvern. Un proiect cu
Vicepremierul George Copos si-a anuntat ieri demisia din cabinetul Tariceanu. Pretextul invocat de conservator a fost nemultumirea fata de anumite prevederi din proiectul de modificare a Codului Fiscal, aprobat in sedinta de Guvern. Un proiect cu care giulesteanul nu a fost de acord, el refuzand de altfel sa semneze nota de fundamentare a acestuia. Acesta a fost, oficial, motivul care l-a impins pe politicianul de sub Podul Grant sa renunte la functia din Executiv.
Realitatea este insa alta. Si ea nu are cu nimic de a face cu Codul Fiscal. Adevaratul motiv este cunoscut, foarte bine, de toata lumea. Este vorba despre ancheta declansata de Directia Nationala Anticoruptie, in urma dezvaluirilor facute de ZIUA privind relatiile de afaceri dintre conservatorul de sub Podul Grant si Compania Nationala Loteria Romana. Afaceri dubioase de zeci de miliarde de lei. Tranzactii imobiliare, ce ridica mari semne de intrebare, pentru care George Copos a si fost pus sub invinuire, fiind acuzat de evaziune fiscala in forma continuata. Investigatiile sunt foarte aproape de a fi finalizate, iar Copos de a fi deferit instantei. Iar trimiterea sa in judecata, ar fi insemnat pentru vicepremierul Copos si sfarsitul carierei sale politice. Intr-un mod nu tocmai placut. Practic, daca George Copos nu demisiona din functia de ministru de stat, in momentul trimiterii sale in judecata de catre DNA, el ar fi fost oricum suspendat din aceasta functie. Si ar fi iesit din cabinetul Tariceanu pe usa din dos. Posibilitatea suspendarii sale din postul de vicepremier este de fapt adevaratul motiv al gestului de ieri facut de Copos. Codul Fiscal nu a fost decat un paravan in incercarea sa de a parasi Guvernul cu capul sus. Atat cat se mai poate. George Copos a dorit astfel sa evite sa traiasca o noua rusine. Aceea de a fi suspendat sau demis din functie. Dupa ce timp de cateva luni a fost singurul membru al cabinetului Tariceanu cu dosar penal.
George Copos si-a anuntat demisia din Guvern printr-o declaratie de presa. In care a vorbit din nou de nemultumirea sa fata de unele prevederi din Codul Fiscal. Si in care a precizat ca demisia a fost cauzata tocmai de acest lucru. Nimic insa despre adevaratul motiv. Despre dosarul penal deschis pe numele sau la DNA si despre iminenta sa trimitere in fata instantei. Nimic despre posibilitatea suspendarii din functie. Asta cu toate ca chiar si unii dintre colegii sai de partid au recunoscut ca acest lucru a stat in spatele deciziei de a se retrage din Executiv.
De altfel, Copos a evitat acest subiect cat a putut de mult. Desi sala in care a citit declaratia de presa era plina de ziaristi el nu a raspuns nici unei intrebari. Probabil pentru a nu fi intrebat despre ancheta de la DNA. Sau despre suspendare. Practic, jurnalistii au ascultat un simplu monolog al fostului vicepremier. Care mai bine ar fi trimis un simplu comunicat de presa. Ar fi fost acelasi lucru. (George TARATA)
Loviturile lui Copos
ZIUA prezinta in numarul de azi in detaliu adevaratul motiv pentru care Copos si-a dat demisia din Guvern. Vom arata, din nou, afacerile sale dubioase realizate cu Loteria. Tranzactiile imobiliare dezvaluite in premiera si in exclusivitate de ZIUA, in urma carora George Copos si partenerii sai au castigat sume uriase. Dar au si prejudiciat bugetul de stat cu peste 40 de miliarde de lei. Toate aceste informatii publicate de ziarul ZIUA au si stat, de altfel, la baza constituirii dosarului penal la DNA.
Ramnicu Valcea
La inceputul lunii ianuarie, ZIUA a prezentat o prima afacere realizata de George Copos cu Compania Nationala Loteria Romana. O afacere ce a vizat un spatiu din orasul Ramnicu Valcea si din care fostul vicepremier si partenerii sai, Nicolae Cristea, ex-director la Loteria Romana, si Roza Gilio Giuzepe, administrator la Ana Group si la SC Rom Tour G.M. Impex SRL, au reusit sa scoata un profit de cateva miliarde de lei. Aproximativ cinci. Astfel, in luna octombrie a anului 2004, SC "Ana Electronic" SA a vandut un sediu din Ramnicu Valcea catre SC "Rom Tour G.M. Impex" SRL, pentru 1.614.285.714, la care s-a adaugat un TVA de 306.714.286. Deci aproape doua miliarde de lei vechi. La cateva zile insa de la aceasta tranzactie, "Rom Tour" a vandut la randul ei, la un pret supraevaluat, spatiul din Ramnicu Valcea Loteriei. Pentru o suma insa mult mai mare. De aproximativ trei ori. Adica 144.000 de euro, la care s-a adaugat TVA. Mai exact, 5.876.208.000 lei si un TVA de 1.116.479.520. Deci aproape sapte miliarde de lei vechi.
In acelasi numar, ZIUA a prezentat si punctul de vedere al politicianului de sub Podul Grant referitor la aceasta tranzactie. Unul sec. "Nu stiu lucrurile astea. Pe vremea aia eu nu ma mai ocupam de Ana Electronic. Intrebati-l pe Roza", ne-a spus George Copos.
Urmarit penal
Peste doar cateva zile, in urma dezvaluirilor ZIUA, procurorii anticoruptie au declansat urmarirea penala impotriva conservatorului giulestean. Alaturi de George Copos au fost pusi sub invinuire si partenerii sai. Nicolae Cristea, directorul general al Companiei Nationale Loteria Romana, si intermediarul Roza Gilio Giuzepe, administrator la Ana Group si la SC Rom Tour G.M. Impex SRL.
Tun la Suceava si Tulcea
In numarul in care a anuntat faptul ca DNA a deschis dosar penal pe numele lui Copos, ZIUA a publicat alte doua afaceri dubioase ale politicianului cofetar. Facute dupa aceeasi reteta ca si cea de la Ramnicu Valcea. Dar in alte orase. Astfel, la Suceava profitul realizat de giulestean a fost de nu mai putin de aproximativ trei miliarde de lei. In acest caz, Ana Electronic a vandut un spatiu de la parterul unui bloc firmei administrate de subalternul lui Copos, SC Rom Tour G.M. Impex SRL, pentru suma de 867.229.891 lei vechi, la care s-a adaugat un TVA de 164.773.109 lei vechi. Deci pentru un pret total de 1.032.000.000 lei vechi. Ca si la Ramnicu Valcea, la doar cateva zile, brusc valoarea acestui spatiu s-a marit de patru ori. El a fost vandut de Rom Tour Loteriei Romane pentru nu mai putin de 85.000 de euro. Adica 3.468.595.000 lei vechi, la care s-a adaugat un TVA de 659.033.050.
Aceeasi inginerie financiara a fost facuta si la Tulcea. Aici, Ana Electronic a vandut o incapere societatii administrate de Roza Gilio Giuzepe pentru 936.134.454 lei vechi, la care s-a adaugat un TVA de 177.865.546 lei vechi. Deci un pret total de 1.114.000.000 lei vechi. Peste cateva zile spatiul a ajuns in proprietatea Loteriei. Institutia condusa la acea vreme de Nicolae Cristea l-a cumparat pentru un pret de patru ori mai mare. Adica 90.000 de euro, echivalentul a 3.672.630.000 lei vechi, la care s-a adaugat un TVA de 697.799.000 lei vechi. In total 4.370.429.000.
ZIUA a stat de vorba cu George Copos si despre aceste doua tranzactii. "Foarte bine ati facut (n.r. - este vorba despre publicarea articolului privind afacerea de Ramnicu Valcea). Publicati tot ce aveti. Foarte bine faceti", ne-a declarat superior adjunctul lui Dan Voiculescu, care a adaugat apoi ca tranzactiile au fost corecte.
Bani si de la Alexandria si Resita
La doar o zi dupa ce a dezvaluit afacerile de la Suceava si Tulcea, ZIUA a prezentat alte doua cazuri trase la indigo. Dar in alte orase: Alexandria si Resita.
La Alexandria, conservatorul penal a reusit o lovitura de cinci miliarde. Firma detinuta de Copos, Ana Electronic, a vandut in luna octombrie a anului 2004 un spatiu catre aceeasi SC Rom Tour. O tranzactie pentru care in conturile "Ana Electronic" au ajuns 498.319.328 la care s-a adaugat un TVA de aproximativ 95 de milioane. Deci aproape 600 de milioane de lei vechi. Aceeasi incapere a fost insa vanduta, la scurt timp, de catre SC "Rom Tour G.M. Impex" SRL la un pret de aproximativ zece ori mai mare. Pentru nici mai mult nici mai putin de 135.000 de euro, echivalentul a 5.541.960.000 de lei vechi, plus un TVA de 1.054.112.400 de lei. Cumparatorul a fost tot Loteria Romana.
Copos a reusit sa dea un tun si la Resita. In acest caz, pe langa pretul tranzactiilor, difera numele intermediarilor si luna in care au avut loc vanzarile. Mai exact, lipseste Roza Gilio Giuzepe si societatea administrata de acesta SC "Rom Tour G.M. Impex" SRL, iar luna tranzactiilor este iulie. Aici, SC "Ana Electronic" SA a vandut un spatiu comercial catre un anume Nicolae Ghinea. Pretul? Cateva sute de milioane de lei vechi. Mai precis, 486.554.622 si un TVA de 92.445.378. Deci, 579.000.000. La scurt timp insa, incaperea a fost vanduta de catre acest Nicolae Ghinea pentru o suma cu mult mai mare. 65.000 de euro. Bani dati de institutia condusa de Nicolae Cristea.
Afla invinuirile oficial
La sfarsitul lunii ianuarie, in data de 26, George Copos s-a prezentat la DNA pentru a afla oficial acuzatiile care i-au fost aduse in acest dosar. Insotit de avocat, el a stat doar aproximativ 50 de minute si a parasit sediul Directiei Nationale Anticoruptie evitand ziaristii prezenti. In aceeasi zi, DNA, printr-un comunicat oficial, anunta ca giulesteanul este invinuit pentru evaziune fiscala in forma continuata, acuzatie ce i-a fost adusa si subalternului sau Roza Gilio Giuzepe. In schimb, Nicolae Cristea a fost invinuit de complicitate la evaziune fiscala. De asemenea, DNA preciza ca cei trei au prejudiciat bugetul de stat cu peste 40 de miliarde de lei vechi.
Mizeriile
A doua zi, ziarul ZIUA a facut o noua dezvaluire cu privire la spatiile vandute de Copos, prin intermediarul Roza Gilio Giuzepe, Loteriei Romane in fruntea careia se afla la acel moment Nicolae Cristea. ZIUA a prezentat in premiera fotografii cu sediul de la Alexandria cumparat de Loterie la un pret de peste o suta de mii de euro. Miliarde de lei pentru o incapere plina de igrasie si in care peretii mai aveau putin si se prabuseau.
"Am gresit"
Pe langa afacerile lui Copos cu Loteria, ZIUA a dezvaluit un alt aspect extrem de important. Si anume faptul ca politicianul din Giulesti a facut o greseala in momentul in care a acceptat functia de vicepremier. Lucru recunoscut chiar de catre George Copos intr-o discutie telefonica avuta cu unul dintre reporterii ziarului nostru. "Da, am facut o greseala cand am facut acest pas, sa fiu vicepremier...".
Din nou la DNA
La 20 februarie, penalul Copos s-a prezentat din nou in fata procurorilor anticoruptie pentru a da explicatii in legatura cu afacerile sale realizate cu Loteria Romana. Cu acea ocazie, conservatorul cofetar a sustinut ca a pus la dispozitia anchetatorilor "documente care demonstreaza ca toate operatiunile au fost legale". De asemenea, politicianul de sub Podul Grant preciza ca prezenta sa la DNA este un semn bun si ca acest lucru dovedeste faptul ca "Justitia lucreaza".
"Am jurat ca voi respecta Constitutia"
Procurorii anticoruptie i-au prezentat lui George Copos, in data de 19 mai, acuzatiile si materialul de urmarire penala, urmand sa fie intocmit rechizitoriul, iar dosarul trimis in instanta. ZIUA a stat de vorba, cu acea ocazie, cu fostul vicepremier, care a refuzat sa semneze materialul de urmarire penala. Subiectul discutiei a fost iminenta sa trimitere in judecata, dar si suspendarea sa din functie. Constitutia prevede cat se poate de clar ca "trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie". Iar politicianul giulestean ne-a spus, intr-o convorbire telefonica, la randul sau foarte clar, ca va respecta Constitutia. "Eu stiu Constitutia foarte bine. Si am jurat ca o voi respecta", ne-a declarat fostul ministru de stat. (George TARATA)
Demisia a inlocuit supendarea iminenta
Copos a renuntat ieri la functia de vicepremier si chiar i-a inaintat primului ministru Calin Popescu Tariceanu demisia sa. Intr-un expozeu cu accente dramatice, la sfarsitul caruia presa n-a avut dreptul sa puna intrebari, ex-vicepremierul s-a declarat extrem de nemultumit de respingerea propunerilor sale de modificare a Codului Fiscal, pe care de altfel nici nu l-a votat, precum si a altor initiative similare, privind mediul de afaceri. Surse din PC spun insa ca adevaratul motiv care l-a determinat pe conservator sa renunte la pozitia din Guvern, este de fapt traiectoria dosarului sau care se apropie de punctul final: instanta. Transmiterea dosarului de la Parchet catre instanta echivaleaza cu trimiterea lui Copos in judecata. Desi anuntase ca se va retrage din Guvern doar in momentul in care transmiterea dosarului se va produce, Copos se pare ca nu a mai rezistat emotiilor generate de asteptare si a decis sa capituleze. Alte surse spun ca fostul vicepremier ar avea de gand sa renunte in viitorul apropiat si la functiile pe care le detine in partid, pentru ca derularea anchetei sa nu aduca prejudicii si mai mari imaginii acestei formatiuni. Fostul ministru de stat se pare ca se gandeste ca, in cazul in care se va dovedi ca este nevinovat, sa-si asigure o revenire "triumfala" in partid, dupa cum comenteaza unele voci conservatoare.
Averea i-a asigurat fotoliul
Pe de alta parte, decizia lui Copos a fost in asentimentul sefului Dan Voiculescu, care a recunoscut ca el nu i-a putut cere demisia, pentru ca "George Copos are un statut, este in topul celor mai bogati oameni din Romania". "Noi nu i-am putut cere sa-si dea demisia. In plus, el este acuzat, dar nu a fost niciodata dovedit", a adaugat Voiculescu, sarind in apararea bunului sau prieten. Voiculescu a mai spus si ca stia de demisie inca de miercuri, cand Copos i-a adus la cunostinta intentia sa. Tocmai de aceea, seful conservatorilor a declarat, cu lejeritate, tot miercuri, ca din punctul de vedere al formatiunii pe care o reprezinta intentia de renuntare la posturile de vicepremier este binevenita. In cazul in care se va mentine actuala formula guvernamentala, se pare ca membrii PC sunt decisi sa-l delege pe vicepresedintele Sabin Cutas ca vicepremier, in locul lui Copos.
Jertfit pe altarul principiilor
In declaratia de presa insa, Copos, inconjurat de un adevarat alai de conservatori, in fruntea carora trona Voiculescu, a vorbit doar despre faptul ca ideile sale nu au fost acceptate de ceilalti membri ai Executivului. "In sedinta de Guvern din 31 mai a.c., am prezentat o solutie de modificare a proiectului Codului Fiscal, care sa asigure protectie microintreprinderilor. In principiu, aceasta solutie presupune mentinerea pe o perioada de doi ani a actualului sistem de impozitare aplicat acestei categorii de agenti economici, cu introducerea unor amendamente referitoare la cei care realizeaza venituri de peste 100.000 euro pe parcursul unui an fiscal", si-a sintetizat Copos propunerea, care n-a avut nicio rezonanta printre ceilalti participanti la sedinta de Guvern, care dezbateau noul Cod Fiscal. Desi argumentele lui Copos au fost intarite si de colegul sau de partid, ministrul Economiei, Codrut Seres, audienta si-a pastrat pozitia. Fostul vicepremier a explicat ca o asemenea masura ar fi fost de natura sa consolideze "moralitatea in lume afacerilor, sa diminueze tendintele speculative, concomitent cu protectia efectiva a intreprinzatorilor onesti".
Picatura care a umplut paharul
"Neacceptarea propunerii referitoare la microintreprinderi constituie pentru mine picatura care a a umplut paharul", a spus George Copos, marturisind ca refuzul cu care a fost tratat in sedinta de Guvern l-a facut sa nu mai doarma in noaptea respectiva. "Dupa un an si jumatate petrecut la guvernare, constat ca aceste initiative menite sa asigure stabilitatea si predictibilitatea mediului de afaceri sunt inconsistent sprijinite si cred ca mediul de afaceri a fost afectat. In asemenea circumstante, imi este foarte greu sa cred ca voi reusi sa indeplinesc asa cum imi doream obiectivele legislative, precum si prioritatile pe care mi le-am stabilit pentru 2006", a spus Copos, pe un ton sensibilizator. La finalul declaratiei de presa, conservatorul a parasit sala vijelios, refuzand sa raspunda la intrebari.
Tariceanu i-a multumit
Premierul Tariceanu a luat act de demisia vicepremierului George Copos si i-a multumit pentru contributia pe care a avut-o in activitatea Executivului. "Domnul Copos si-a prezentat demisia. Sigur, este o decizie pe care, chiar daca nu o pot intelege, o accept. E o luare de pozitie ca urmare a discutiilor de ieri, era de asteptat intr-o anumita masura. Este important modul in care am lucrat cu domnul Copos, ii apreciez activitatea pe perioada mandatului sau, considerand ca si-a adus o contributie importanta in realizarea actului de guvernare, pentru care ii multumesc si ii urez succes in continuare", a mai spus Tariceanu, citat de Mediafax, in timpul unei vizite la Ministerul Culturii si Cultelor. (Valentina DELEANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.