NATO, GUAM si OSCE au cerut Rusiei sa isi retraga trupele din Republica Moldova si Georgia. Seful OSCE, ministrul belgian de externe Karel de Gucht, a propus inlocuirea fortelor ruse de mentinere a pacii din Transnistria cu un contingent internation

NATO, GUAM si OSCE au cerut Rusiei sa isi retraga trupele din Republica Moldova si Georgia. Seful OSCE, ministrul belgian de externe Karel de Gucht, a propus inlocuirea fortelor ruse de mentinere a pacii din Transnistria cu un contingent international. Serghei Ivanov, ministrul rus al apararii, a afirmat recent ca trupele rusesti vor ramane in regiunea nistreana pana la rezolvarea politica a conflictului.

Statele membre NATO si GUAM, reunite la Viena, unde se desfasoara Conferinta de Evaluare a Tratatului privind Fortele Armate Conventionale din Europa, au cerut Rusiei sa isi retraga trupele din Republica Moldova si Georgia, relateaza BASA-press. Participantii la conferinta de la Viena au subliniat ca ratificarea acestui document poate avea loc daca sunt puse in practica deciziile Summitului OSCE de la Istanbul, din 1999, in special cele referitoare la retragerea trupelor ruse din Republica Moldova si Georgia.

Eugenia Kistruga, adjunctul ministrului moldovean al afacerilor externe si integrarii europene, a avertizat ca stationarea fortelor militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova contravine atat dispozitiilor Constitu tiei moldovenesti, cat si unuia dintre principiile de baza ale Tratatului privind Fortele Armate Conventionale din Europa, referitor la acordul statului gazda pentru prezenta acestor trupe.

Impact negativ al prezentei straine

Delegatiile participante au subliniat ca stationarea trupelor straine si ineficienta eforturilor de mentinere a pacii au un impact negativ asupra procesului de solutionare a conflictului din Transnistria si au cerut Rusiei sa isi respecte angajamentele internationale.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.