Cu ocazia aniversarii, astazi, a Zilei Nationale a Italiei, Excelenta Sa, ambasadorul italian la Bucuresti, Daniele Mancini, a acordat, in exclusivitate, un interviu ziarului ZIUA. Subliniind stadiul excelent al relatiilor romano-italiene, inaltul
Cu ocazia aniversarii, astazi, a Zilei Nationale a Italiei, Excelenta Sa, ambasadorul italian la Bucuresti, Daniele Mancini, a acordat, in exclusivitate, un interviu ziarului ZIUA. Subliniind stadiul excelent al relatiilor romano-italiene, inaltul diplomat italian a confirmat inca o data sprijinul acordat Bucurestilor pe traseul european de catre autoritatile de la Roma, exprimandu-si deplina incredere in faptul ca, in conditiile in care "Guvernul roman va continua sa lucreze mentinand acelasi ritm din ultimile 18 luni, obiectivul integrarii in UE la data de 1 ianuarie 2007 cu siguranta nu va fi ratat".
Care este semnificatia zilei de 2 iunie?
2 iunie reprezinta data constituirii Republicii Italiene si in acest an se sarbatoreste cea de-a 60-a aniversare. La 2 iunie 1946 s-a desfasurat referendumul popular prin care s-a ales sistemul republican, in detrimentul celui monarhic. Cateva zile mai tarziu, s-a reunit Adunarea Constituanta care a dat viata Constitutiei republicane si a ales primul Sef de Stat italian, in persoana lui Enrico De Nicola. 2 iunie este o data simbolica pentru Italia si pentru ca reprezinta inceputul unei perioade de reconstructie si dezvoltare, dupa distrugerile cauzate de cel de-al doilea razboi mondial.
Cum calificati relatiile dintre Italia si Romania din ultimii ani?
Relatiile bilaterale sunt excelente sub toate aspectele. Italia a fost unul din principalii sustinatori ai Romaniei pe drumul sau, acum aproape complet, catre integrarea in structurile europene si euro-atlantice. Italia este din 1997 primul partener comercial al Romaniei, cu o valoare a schimburilor comerciale de 9,3 miliarde de euro in 2005, iar din 1990 peste 18.000 de societati italiene s-au inregistrat in Romania, dintre care 12.000 sunt inca active si ofera locuri de munca la peste 600.000 de romani. In ultimii ani, raporturile bilaterale au devenit si mai stranse ca efect al relatiei osmotice care s-a dezvoltat la nivelul celor doua populatii, lucru demonstrat de numarul incredibil de mare al zborurilor care leaga cele doua tari (circa 320 pe saptamana) si de faptul ca, de aproape cinci ani, comunitatea romana din Italia a devenit prima colectivitate straina din Italia, ca numar de rezidenti.
Ce intreprindeti pentru a face mai bine cunoscut romanilor patrimoniul cultural italian?
Cultura reprezinta pentru relatiile bilaterale romano-italiene un element esential, iar pentru mine personal una dintre prioritatile programului meu ca Ambasador al Italiei in aceasta tara. Actiunile mele, din momentul in care am sosit la Bucuresti, s-au indreptat spre promovarea imaginii Italiei si, in acest sens, am multiplicat numarul marilor evenimente si al ofertelor culturale pentru publicul larg. Cu ocazia Zilei Nationale, aniversata astazi, avem in program o luna plina de evenimente - un "iunie italian" cu expozitii, conferinte, concerte, spectacole de teatru, filme si alte manifestari publice. Apoi, in octombrie, vom avea o serie de evenimente speciale privind Dacia Romana, pentru a celebra 1900 de ani de la intalnirea popoarelor noastre. Vrem sa fim mai aproape de cetateni, nu numai aici, in Bucuresti, ci si in alte mari centre ale tarii: la Cluj, unde exista deja o sectie a Institutului Italian de Cultura, la Sibiu, capitala culturala europeana in 2007, si speram sa reusim sa deschidem intr-un an, un an si jumatate, Centre culturale si la Timisoara, Brasov, Constanta si Iasi. Ne angajam sa aducem aici, in Romania, tot ceea ce patrimoniul cultural italian ar avea mai bun de oferit, in toate sectoarele. Avem insa nevoie de cutia de rezonanta a presei pentru a reusi sa facem in asa fel incat cultura italiana sa nu mai reprezinte un patrimoniu al celor putini, al unei elite, ci al unui public cat mai larg posibil. Este o exigenta ce simtim ca vine din partea cetatenilor romani insisi, dornici sa se apropie de cultura italiana.
Imaginea Romaniei, afectata de stereotipuri
Care este, in prezent, imaginea Romaniei in Italia?
Asa cum va spuneam, colectivitatea romana din Italia a devenit, deja de multi ani, prima comunitate straina rezidenta in tara noastra. Vorbim de sute de mii de persoane care, in general, s-au integrat perfect si sunt apreciate de catre italieni. Vorbind despre cifre atat de mari, este evident ca unele infractiuni comise de cetatenii romani in Italia, printre care, in mod special, furturile din case sau pirateria informatica, au sensibilizat opinia publica, si pentru ca astfel de incidente au avut un larg ecou in mass-media. Constienti fiind ca imaginea este o problema care intereseaza in egala masura ambele tari, in decembrie anul trecut am organizat un Seminar pe tema imaginii Italiei in Romania si a Romaniei in Italia, cu concursul Ministerelor Afacerilor Externe din cele doua tari si al Universitatii IULM din Milano. Vazand succesul de care s-a bucurat aceasta initiativa, in luna noiembrie a acestui an se va desfasura, la Bucuresti, cea de-a doua editie a seminarului, conceput pentru a identifica stereotipurile care caracterizeaza inca imaginea tarilor noastre, cu obiectivul de a le schimba, accentuand elementele reale care caracterizeaza prezenta italiana in Romania, precum si cea romana in Italia.
Cum vor arata raporturile bilaterale politice, in climatul noii guvernari Prodi?
Se vor afla sub semnul unei fecunde si tot mai amplificate continuitati. Seful Executivului, Romano Prodi, a fost, inca din perioada primului sau Guvern (1997-1999), unul dintre cei mai convinsi sustinatori ai Romaniei pe drumul sau catre integrarea europeana. A dovedit acest lucru si pe parcursul detinerii inaltei functii de Presedinte al Comisiei Europene si, in mod coerent, nu va lipsi Bucurestiul de sustinerea Guvernului italian si pe aceasta ultima bucata de drum ce separa Romania de aderarea formala la Europa. In rest, directiile fundamentale ale politicii externe italiene nu se vor schimba, incepand de la atentia pe care Guvernul italian o acorda, in mod traditional, zonei Balcanilor, unde Roma si Bucurestiul impartasesc principiul asigurarii unei perspective europene pentru tarile care fac parte din aceasta regiune. Dimensiunea meridionala a Uniunii Europene se va imbogati considerabil prin prezenta Romaniei si a Bulgariei la Bruxelles: Italia a sustinut cu clarviziune acest lucru dintotdeauna.
Obiectivul 1 ianuarie 2007, fezabil
Ce parere aveti despre recentul raport al Comisiei Europene? Va intra Romania in UE la 1 ianuarie 2007?
Raportul de tara al Comisiei Europene, publicat in data de 16 mai, a fost considerat de autoritatile italiene, ca si de cele romane, foarte echilibrat si corect. Chiar daca s-a omis precizarea unei date exacte a aderarii Romaniei la UE, Raportul constituie totusi un mare pas inainte in perspectiva aderarii la 1 ianuarie 2007. Documentul are si meritul de a fi incurajat Romania sa continue actiunea de adaptare a legislatiei interne la acquis-ul comunitar, urmand fara intarzieri calea reformelor, deja demarate in mod pozitiv, in scopul de a o face sa se prezinte bine pregatita la viitoarea verificare, de la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie, dar si in momentul in care se va realiza aderarea formala a tarii la UE. Daca in lunile care urmeaza Guvernul roman va continua sa lucreze mentinand acelasi ritm din ultimele 18 luni, obiectivul integrarii in UE la data de 1 ianuarie 2007 cu siguranta nu va fi ratat.
Ce mesaj doriti sa transmiteti romanilor cu ocazia Zilei Nationale italiene?
Doresc sa le transmit, din randurile unui ziar atat de echilibrat si cunoscut, precum ZIUA, un mesaj cald: Italia si italienii va sunt alaturi, intr-un parteneriat strategic care isi are radacinile intr-o istorie comuna, o cultura vie si bogata, in limbi surori. Originea noastra latina comuna este, in vremuri de prea rapida globalizare, garantia unei solide ancorari intr-o glorioasa traditie si a unor prolifice oportunitati viitoare: crestem impreuna, italieni si romani, in casa europeana comuna.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.