"Inainte", au fost colegi la Institutul de Marina. "Dupa", in guvernarea '96 - 2000, au redevenit colegi pentru un timp. Unul a fost ministru al Transporturilor, celalalt secretar general al Guvernului. Apoi s-au trezit in opozitie, in Alianta si, in
"Inainte", au fost colegi la Institutul de Marina. "Dupa", in guvernarea '96 - 2000, au redevenit colegi pentru un timp. Unul a fost ministru al Transporturilor, celalalt secretar general al Guvernului. Apoi s-au trezit in opozitie, in Alianta si, in sfarsit, din nou la putere. Unde nu mai incap unul de celalalt. De ce?
Traian Basescu si Radu Stroe - personalitati puternice, fosti marinari cu viziuni diferite in privinta navigatiei politice - s-au intalnit, la Cotroceni, intr-un moment solemn: liberalul trebuia sa depuna juramantul de ministru in fata sefului statului, fost democrat. Pana la un punct, ceremonia a decurs ca la carte. Stroe a jurat cu mana pe Biblie, Basescu a vorbit frumos despre "mica remaniere", ba chiar i-a multumit premierului Tariceanu, de fata, pentru dialogul prealabil luarii deciziilor politice. Surpriza a aparut imediat dupa ce liberalul a depus juramantul. In vazul lumii, presedintele i-a facut lui Stroe "un cadou". O foaie de hartie pe care era scris ceva. Destinatarul a deschis "cadoul". A aruncat o privire, s-a inrosit putin si, vizibil fastacit, a trecut la loc. Urmarit de zambetul mefistofelic al presedintelui.
Acum, Stroe nu vrea in ruptul capului sa spuna ce contine biletul primit in dar. Spune ca nu e elegant fata de presedinte. Desi admite ca textul tiparit reprezinta un fragment dintr-o discutie purtata intr-un cadru care nu a fost privat, liberalul prefera sa tina mesajul pentru el. Ce ar putea contine foaia scoasa din maneca de Basescu la investire?
Cum niciunul dintre protagonisti nu vrea sa desecretizeze cadoul, sa dam frau liber imaginatiei. Poate ca in ravas e reprodusa parerea lui Basescu despre Stroe, exprimata acum doua luni, pentru Gazeta de Maramures: "El (Stroe) a ramas tot un ofiter III inapt medical, iar eu (Basescu) am ajuns comandant pe nava-amiral a Romaniei. E un handicap intre un inapt medical si un comandant de nava. Raman complexele tineretii". Sau, dupa cum il stim de persuasiv pe presedintele-jucator, nu este exclus ca biletelul sa contina explicatii cu privire la plasarea Comunitatii de Informatii sub comanda Cotrocenilor, spre definitiva linistire a liberalului care vedea CNI in ograda Guvernului. La fel de bine, pe foaie ar putea sa figureze recomandarea ca nu cumva noul secretar general al Executivului sa deranjeze RAAPPS cu nimicuri de genul: "Ati incheiat contracte cu firma de avocatura a Elenei Udrea?". Si cate si mai cate...
Dar cele mai multe indicii conduc spre concluzia ca biletul reprezinta un fragment din stenograma sedintei CSAT in care s-a hotarat secretizarea proiectelor privind siguranta nationala. Dupa celebra intalnire din februarie, liberalii au lansat o adevarata ofensiva pentru dezbaterea publica a celor sase initiative care, in opinia celor care le-au vazut, contineau propuneri de restrangere a libertatilor individuale ale cetatenilor. Si pe masura ce Traian Basescu se incapatana sa pastreze pachetul la secret, timp de doua luni, pe atat liderii PNL, Stroe si Tariceanu, cereau scoaterea initiativelor la lumina. Cu proxima intalnire, presedintele i-a trantit-o premierului: "Ce-i, Caline, probleme cu memoria? Nu-i nimic, scoatem stenograma..." - a amenintat Basescu, lasand sa se inteleaga ca primul-ministru a incalcat o anumita intelegere din CSAT. S-ar putea ca presedintele sa se fi folosit de aceasta investire pentru a-i trimite premierului, prin Radu Stroe, promisa solie. Noul ministru spune ca pe foaia de hartie primita de la seful statului nu apare "nimic negativ" pentru el sau pentru presedinte. Atunci, poate pentru premier, cine stie?
Dincolo de continutul "cadoului", ramane gestul presedintelui. Total nefericit. Traian Basescu s-a comportat in faza cu biletelul precum "doamnele in capot, la cafea," care isi fac destainuiri complice, la ureche, tocmai in timpul discutiei cu alte cucoane. Curat nepoliticos. In loc sa se rezume la traditionalele urari de succes in activitatea de ministru, presedintele a preferat sa arunce asupra lui Radu Stroe, la investire, o imensa umbra de indoiala. Oricine poate sa se intrebe de acum incolo daca nu cumva liberalul este o persoana santajabila.
Manevra cu biletelul oferit in public nu e noua. Traian Basescu a mai folosit aceasta cale de comunicare la finalul campaniei electorale din 2004, cand i-a inmanat un plic contracandidatului Adrian Nastase. Publicul nu a aflat nici acum, cu precizie, despre ce era vorba. Se stie doar ca, desi PSD a obtinut cel mai bun scor electoral, Nastase a renuntat brusc sa mai pretinda guvernarea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.