Noua conducere interimara a DSVSA il are ca director adjunct pe Gheorghe Puchianu, varul deputatului PD de Brasov, Dumitru Ioan Puchianu. Aceasta este veriga lipsa din lantul de interese pediste pe Platforma Avicola Codlea. In tentativa de

Noua conducere interimara a DSVSA il are
ca director adjunct pe Gheorghe Puchianu, varul deputatului PD
de Brasov, Dumitru Ioan Puchianu. Aceasta este veriga lipsa din lantul de interese pediste pe Platforma Avicola Codlea.

In tentativa de a mentine conducerea directiei in ograda democrata, dupa schimbarea din functie si a interimarului Dorin Enache, PD cauta solutii (nu specialisti) numai in ograda proprie.
""SPECIALISTUL"". Enache a devenit vulnerabil in urma dezvaluirilor din presa, cu privire la faptul ca a avizat abatorul ilegal al SC Drakom SRL, patronat de Vasile Dardala. La inceputul crizei gripei aviare de la Codlea, DVSA Brasov a inceput sa emita buletine de analiza pe 8 mai, desi probele recoltate pe 26 aprilie demonstrau existenta virusului H5, interval de timp in care specialistii DSV au tinut-o una si buna - colibaciloza. Ulterior s-au trimis si alte probe, in 8, 9, 10 si 11 mai, la care s-a raspuns cu buletinele de analiza emise de DSVSA Brasov, in data de 12, 15, 17, 19 mai, cu aceleasi concluzii. In buletinele respective, seful de laborator DSV Florin Sarbu, secondat de medicul primar veterinar, ""specialistul"" Gheorghe Pucheanu, au dat diagnosticul ""colibaciloza aviara produsa de bacilul Coli"". Chiar si in data de 17 mai buletinul de analiza al DSVSA Brasov, cu numar de iesire 1657, consemneaza ""colibaciloza aviara"", desi la acea data era deja stabilit ca este vorba despre virusul H5, iar criza aviara era in toi.
CONFIRMARE. Vinovatia sefilor actuali ai DSV a fost sustinuta si de avocatii arestatilor in dosarul gripei aviare de la Codlea, care au incercat din rasputeri sa demonstreze ca ingroparea pasarilor pe platforma s-a facut o singura data, in luna mai, pentru a evita incadrarea clientilor lor la infractiunea sub forma continuata, de raspandire de boli la animale si plante, ceea ce s-ar solda cu o pedeapsa mult mai aspra pentru acestia. In baza diagnosticului gresit dat de Sarbu si de Puchianu, patronii arestati au incercat sa acrediteze ideea ca nu ar fi avut cunostinta de prezenta virusului H5N1 pe platforma avicola Codlea. ""Medicii DSV au incasat degeaba taxe de 5.000 de euro de la firmele avicole de la Codlea si n-au facut nimic!"", sustine directorul Patiprod, Catalin Muntean. Intre timp, Tribunalul Brasov a decis cercetarea penala, in stare de libertate, a administratorului Aviprod, Ioan Stavri, mentinand in acest fel hotararea Judecatoriei Brasov, pronuntata acum trei zile.

Importul din Romania, interzis total

Uniunea Europeana (UE) a extins interdictia aplicata la importurile de pasari si produse avicole din Romania la nivelul intregii tari, ca urmare a extinderii focarelor de gripa aviara, dupa confirmarea unor noi cazuri in luna mai, a anuntat ieri Comisia Europeana. Aceasta interdictie, care survine in continuarea restrictiilor aplicate anterior importurilor de produse avicole din majoritatea judetelor din Romania, va fi examinata de expertii in domeniul sanatatii animalelor, care vor reprezenta cele 25 de state ale UE la intrunirea programata pentru luna iulie, se arata in declaratia Comisiei Europene.

AJUTOR. Comisia Europeana va oferi Romaniei echipamente, suport tehnic si va contribui la instruirea personalului de specialitate pentru prevenirea raspandirii gripei aviare, a declarat ieri, pentru Mediafax, directorul IDSA, Nicolae Stefan. ""Romania a solicitat ajutorul UE inca din octombrie 2005, insa acum se va primi efectiv acest sprijin"", a spus Stefan. O delegatie romaneasca a participat ieri, la Bruxelles, la reuniunea Comitetului Veterinar Permanent pentru Sanatatea Animala si Lantul Alimentar, unde a prezentat o informare cu privire la situatia gripei aviare.
CONTROL LA GRANITA. Potrivit Novinite.com, autoritatile bulgare au intensificat controlul veterinar si decontaminarea la granita cu Romania, ca masuri de prevenire a gripei aviare.

PASARILE LIBERE, IN PERICOL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.