Modul in care Cabinetul Tariceanu gestioneaza criza aviara depaseste capacitatea de intelegere a unui om cu o gandire cat de cat normala si logica. Sunt sigur ca episoadele succesive ale acestui management aiuristic si de un diletantism periculos vor
Modul in care Cabinetul Tariceanu gestioneaza criza aviara depaseste capacitatea de intelegere a unui om cu o gandire cat de cat normala si logica. Sunt sigur ca episoadele succesive ale acestui management aiuristic si de un diletantism periculos vor fi odata trecute in manualele in care se preda "buna guvernare". La capitolul unde se arata ce nu trebuie facut. Dar cred ca, nici macar acolo, nu vor fi inregistrate niste episoade care tin de teatrul absurdului. Nu de alta, dar autorii s-ar teme ca cineva ar putea sa creada ca sunt exagerari, fabule didactice, povesti de tipul "worst possible scenario".
Uite, spre exemplu episodul cu declaratia soc a unui oficial de la Bruxelles cum ca Romania a refuzat ajutorul oferit de Comisia Europeana in managementul gripei aviare. Stiu care e mecanismul foarte strict in urma caruia, la Bruxelles, un purtator de cuvant transmite un asemenea comunicat unui corespondent de presa. Face asta numai dupa ce a obtinut toate informatiile, aprobarile si avizele de conformitate, inclusiv din partea sefului sau suprem, Comisarul Kiprianou, responsabilul pe domeniu in Comisia Barroso.
Deci ei au oferit, noi am refuzat. De ce? Aici chestiunea devine foarte interesanta, deoarece, cu trei saptamani in urma, ministrul Flutur ii informase oficial la Bruxelles pe omologii sai din tarile europene ca in Romania fusese eradicat complet orice focar de gripa aviara. Si poate Excelenta sa domnul ministru Flutur sa-si fi zis ca de ce sa mai vina cei de la Bruxelles si sa vada ce vede orice cetatean roman, in frunte cu seful statului, adica haosul din ograda agriculturii si balbaielile si incoerentele celor de la Sanatate? Mai ales ca, nu-i asa, venea Raportul de tara, aveam nevoie de "imagine pozitiva", asa ca diplomatia domnului Ungureanu a facut ce stie sa faca demult foarte bine: a transmis mesajul ca "totul e bine si foarte bine, n-aveti nici un fel de grija, suntem pe metereze si partidul vegheaza!"
Si, intre timp, Romania cere totusi sprijin extern, dar de la FAO si OMS, organizatiile de sub egida ONU. Adica gestul firesc pe care l-au facut si-l fac si in acest moment zeci de tari subdezvoltate, din lumea a treia, lovite de cataclisme, de foamete, de saracie cronica si maladii endemice de tot felul. Caci, poate gresesc, dar n-am auzit ca aceste doua onorabile organizatii sa intervina altundeva decat in acele zone ale lumii. Scop pentru care au fost de altfel si create. In partea astalalta de lume, cea in care ne tot spunem ca vrem sa intram, in UE, actioneaza in primul rand alte mecanisme, special gandite de comunitatea europeana pentru a face fata unor situatii exceptionale. Ei au vrut sa ne ia in serios, au vrut sa mobilizeze resursele enorme comunitare pentru a sari in ajutorul unui viitor stat membru. Dar noi?
Chiar, credeti ca a binevoit cineva sa-l informeze pe presedintele Traian Basescu despre oferta europeana? Oare sa fi zis dansul ca Romania nu e interesata in oferta celor de la Bruxelles? Nu pot sa cred ca cineva se joaca atat de tare cu focul incat sa nu-l informeze pe presedinte, poate chiar si din alte sfere si de la alte servicii ale administratiei. Sau poate, stiind ca presedintele e bolnav, au vrut sa-l menajeze si au transmis informatia doar sefului unitatii de criza, nimeni altul decat primul-ministru Tariceanu. Care poate sa fie cel care a decis sa-si ia riscul declinarii ofertei comunitare si refugierii definitive alaturi de partenerii din GUAM, cei intr-atat de iubiti sufletului domnului ministru Ungureanu.
Cineva trebuie sa fi stiut. Nu pot crede ca ministrul Flutur, oricat de indispensabil se simte dansul pentru liberalismul romanesc, avea sufletul sa tina asa o bucurie doar pentru sine.
Sau, daca a tinut-o, n-a facut oare bine? Pai, ca rezumat al mesajului acestui articol, am curajul sa spun ca bine a procedat. Cum, de ce? Ganditi-va ca veneau amaratii aia de functionari de la Bruxelles si aterizau poate la Codlea. Doamne fereste si puschea pe limba-ti! Sa fi dat ei de seful companiei care face dezinsectiile si sa le spuna dansul cum toata operatiunea actuala e facuta fara nici un contract cu autoritatile, fapt confirmat de un inalt responsabil de la Ministerul Transporturilor care, ieri, zicea senin ca "nu semnez nici un contract pana cand n-am bani alocati". Si cine aloca banii pentru situatii de urgenta? Comitetul condus de primul-ministru, dupa chelfaneala primita de la Traian Basescu.
Si ce-ar fi facut cei de la Bruxelles? Situatie delicata si cam albastra, asa ca nu mergea nici macar ultima solutie, aia cu "masa tovaraseasca" la restaurant cu profil autohton. Asa ca tot e mai bine cu solutia cu cei de la FAO si OMS. In ei ne sta speranta. Obisnuiti poate cu situatii catastrofice in Sahel, Indonezia, dupa cutremur, sa speram ca vor fi impresionati ca aici moare doar pasaret. Mai o gargara-doua, mai o vizita in locuri istorice cu aprofundarea specificului local, cine stie. A mai mers asa, traditional, de zeci de mii de ori.
Si daca afla totusi presedintele ceva? Pai, ce sa afle? Ce-au zis aia de la Bruxelles cum ca problema gripei aviare nu este numai una a Romaniei, ci a intregii Europe, vorbe ce-au sunat ca un posibil stegulet rosu. Da de ce, ca n-am chemat organizatii din Europa? Pai bine, mai draga, OMS-ul are sediul la Geneva, vizavi pe colt cu Palatul Natiunilor, iar FAO la Roma, stii unde, la magazinul ala arabesc cu preturi senzationale la blugi! Ei, asa da, ne-am linistit!
Doamne, ce guvernare in dorul lelii!
P.S. M-am simtit intristat ca nu mi-am regasit numele pe "lista neagra" publicata deunazi in ZIUA. M-as fi simtit onorat sa fiu pus alaturi de distinsii mei colegi si sper ca autorii halucinantului denunt sa aiba amabilitatea sa ma treaca si pe mine pe lista in cauza, in calitatea mea de corespondent al ziarului la Bruxelles.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.