Incepul fiecarei luni inseamna pentru mii de romani cozi interminabile la farmaciile care elibereaza medicamente compensate si gratuite.
Miercuri, la Timisoara, pensionarii, inarmati cu umbrele, perne si liste de asteptare, s-au asezat la usa u
Incepul fiecarei luni inseamna pentru mii de romani cozi interminabile la farmaciile care elibereaza medicamente compensate si gratuite.
Miercuri, la Timisoara, pensionarii, inarmati cu umbrele, perne si liste de asteptare, s-au asezat la usa unei farmacii din centrul orasului, unitate care a inceput sa distribuie, de ieri dimineata, medicamente gratuite si compensate. Multi oameni s-au inscris pe liste si au ramas la rand, altii au revenit de dimineata pentru a-si lua locul, potrivit programarii. "Am trecut de 82 de ani si sunt de la 9.30 aici (de miercuri dimineata - n.r.). Ma dor picioarele, nu ma mai tin. Ne mai schimbam si astept si eu sa vad daca reusesc sa iau medicamente", declara, pentru Mediafax, unul dintre pensionari, Constantin Ratoi. Purtatorul de cuvant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis, Mariana Mocioalca, a declarat ca, in aceasta luna, au fost alocate 5,7 milioane de lei pentru medicamente compensate si gratuite, cu aproape 600.000 de lei mai mult decat in mai.
Si in municipiul Cluj-Napoca, farmaciile care elibereaza medicamente compensate si gratuite au fost luate cu asalt. La unele unitati a fost mobilizat tot personalul, care a lucrat 12 ore fara intrerupere. Altele au fost inchise, pe motiv ca isi fac inventarul. Oamenii spun ca aceasta este o solutie a unor farmaciste pentru evitarea cozilor la inceputul lunii. Presedintele Colegiului Farmacistilor Cluj, Speranta Iacob sustine ca in judetul Cluj fondurile pentru luna iunie sunt cu circa 10-20% mai mici decat in luna precedenta, situatie care va face ca eliberarea medicamentelor sa dureze o zi sau doua."Nu stiu ce solutie va gasi CJAS pentru a prelungi perioada de eliberare a compensatelor. Poate ar trebui sa suplimenteze cateva luni fondurile pentru ca pacientii sa se obisnuiasca sa isi cumpere medicamente si in a zecea zi a lunii. Si atunci nu ar mai exista goana dupa medicamente la inceputul lunii", a spus Speranta Iacob.
Si in centrul municipiilor Deva si Hunedoara erau cozi in fata farmaciilor, desi Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Hunedoara a suplimentat cu 2,5 miliarde de lei vechi pe luna fondul pentru retetele gratuite si compensate.
Numarul persoanelor care stateau la coada in fata farmaciilor din Oradea a fost ieri, mult redus in comparatie cu aglomeratiile obisnuite la fiecare inceput de luna, atunci cand incepe onorarea retetelor pentru medicamente gratuite si compensate. Au existat si farmacii unde nu asteptau la coada mai mult de 10-15 persoane, farmacistele explicand oamenilor ca exista suficiente fonduri pentru medicamentele gratuite si compensate. De altfel, la data de 30 mai, din 158 de farmacii existente in judet, 36 inca nu epuizasera fondurile alocate pentru medicamentele gratuite si compensate, sase dintre acestea fiind din Oradea. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.