Comunitatea Evreiasca din Bucuresti i-a comemorat ieri pe eroii evrei cazuti pentru Reintregirea Romaniei. La invitatia liderilor evreimii-romane, Aurel Vainer si Ossy Lazar, numerosi romani si evrei au fost prezenti la aceasta comemorare care a avut
Comunitatea Evreiasca din Bucuresti i-a comemorat ieri pe eroii evrei cazuti pentru Reintregirea Romaniei. La invitatia liderilor evreimii-romane, Aurel Vainer si Ossy Lazar, numerosi romani si evrei au fost prezenti la aceasta comemorare care a avut loc la cimitirul "Filantropia". A fost prezenta si o fanfara militara. Comemorarea a fost un prilej de a reaminti contributia eroica a zeci de evrei care si-au pierdut viata in cursul luptelor purtate de armata romana in anii Razboiului de Reintregire a Romaniei. Adeziunea evreilor la hotararea Romaniei de a intra in razboi a fost totala: intre cei 830.000 de combatanti ai armatei romane se aflau si 23.000 de soldati, ofiteri si medici militari evrei. Adica 10 la suta din totalul de 230.000 de evrei. La comemorarea de la "Filantropia", la care au depus coroane de flori, printre altii, Presedintia si Guvernul, s-a amintit ca intre 1916 si 1919 au murit pe campurile de batalie 882 de militari evrei si 740 au fost raniti. Pentru spiritul lor de sacrificiu, 825 militari evrei au fost decorati cu decoratiile "Steaua Romaniei", "Barbatie si Credinta", "Virtutea Militara", "Coroana Romaniei" si "Crucea Regina Maria". Exista si o decoratie oferita post-mortem de Regele Ferdinand lui Herman Kornhauser, un evreu care nu era soldat. In decembrie 1916, Kornhauser a procurat alimente si haine civile prizonierilor romani din lagarele germane, inlesnind evadarea unor militari romani. Nemtii au reusit sa-l prinda pe evreu si l-au executat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.